Управителят на варненската компания БГ АГРО Земеделска Компания – Недко Малчев е номиниран за Еврофермер на 2007 от списание Агробизнесът. Дружеството е част от холдинга БГ АГРО АД, който се подготвя за SPO в първите месеци на 2008 година.

Както DarikFinance.bg съобщи, на инвеститорите ще бъдат предложени до 25 % от капитала, който е разпределен в 40 357 440 акции с номинална стойност 1 лев. Изчакваме да приключи годината и да излязат финансовите резултати, за да може инвеститорите да са ориентирани за това, каква възможност им се отваря чрез нашата компания. Това каза Ненко Ненков, председател на съвета на директорите на холдинга.

Според него заявките за записване от SPO-то ще бъдат много и има вероятност предложеното количество акции да бъде презаписано, но без да се ангажира с цифра. Ние не делим инвеститорите на големи и малки, ще се постараем да удовлетворим желанието на всички, които искат да участват във вторичното публично предлагане, но намираме за удовлетворяващо съотношението 70/30 между институционалните и малките инвеститори, каза още Ненков.

Според него все още е рано да се прецени при какви параметри SPO-то ще се счита за успешно, а оценката на емисионната стойност, на която ще бъдат предложени акциите, ще бъде готова през януари месец догодина. Предлагането ще бъде реализирано по метода бук билдинг през УниКредит Булбанк АД , които са мениджър на емисията.

На този етап не планираме увеличение на капитала, но след като вече акциите се въведат за търговия на борсата, може да предприемем и такава стъпка с оглед на проектите ни за развитие, каза още Ненков.

С набраните чрез предлагането на акции средства БГ АГРО АД ще купи земеделски земи, за да окрупни обработваните към момента площи. Според ръководителя на холдинга инвестицията в селскостопанска земя е перспективна и отговаря на световните тенденции към нарастваща доходност от производството на суровини в земеделието. Дружеството се насочва и към производството на продукция за биогорива, но към момента сме на ниво идейни проекти, казва Ненков.

Още в първите месеци на 2008 БГ АГР АД ще закупи селскостопанска техника за 4-5 млн. лева, с която да модернизира базата си по обработка на земеделските площи, но това ще бъде извършено със собствени средства, планирани целево за този сектор.

Наред с инвестицията по окрупняване на нивите, средства ще се вложат и в курортно селище в Еленския балкан. Проектът там е за строителство на етно комплекс на територията на цяла махала.

БГ АГРО АД обединява компании, специализирани в земеделско производство, дистрибуцията на торове и препарати за растителна защита, включително по море. Покрива още съхранението, търговията и транспорта на земеделска продукция. Това е новото име на добре познатата на пазара група компании „Булагро“ и ГИФТА и има 10-годишна история. Реализирала е проекти по програма САПАРД и може да се похвали с притежаването на модерно оборудвана лаборатория за анализ на селскостопански стоки. Мажоритарни собственици са братята Ненко и Даниел Ненкови.

За 2007 година се очаква чиста печалба от дейностите на холдинга в размер на 3.8 млн.лева. Догодина се надяваме да постигнем двойно по-висока печалба, каза още за DarikFinance.bg Ненко Ненков.