Около 11% е усвояемостта на европейски средства по оперативните програми у нас, съобщи във Велико Търново министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. Темпът на плащанията се е увеличил значително през второто полугодие на 2010 г. Това, според Дончев, до голяма степен са дължи на дисциплиниращата мярка към администрациите, която не позволява голямо забавяне при плащанията.

По отношение на одобрението на направените разходи, от искането до реалното плащане досега минаваха няколко месеца, което се отразяваше зле на общини, неправителствени организации, малки и средни предприятия. В момента този срок е скъсен и ако в рамките на два месеца и половина има забавяне в плащането от страна на управляващия орган, той ще дължи наказателна лихва към бенефициента. Мярката има саморегулиращ ефект и отрезвяващо действие спрямо акуратността в работата на администрациите, каза Дончев.

Степента на проектна готовност е най-тежкият проблем при големите инфраструктурни обекти в пътния и железопътния сектор, посочи още Дончев. Това включва техническата документация, процедурите по отчуждаване и оценка на въздействие на околната среда. Като пример министърът посочи работата по свръхприоритетни обекти като автомагистралите „Струма“ и „Хемус“, където степента на техническа готовност е изключително ниска.