Подкрепа за 2/3 от идеите в пакта за стабилност на финансовото министерство е получил ресорният министър Симеон Дянков след втория кръг консултации с парламентарните сили по преработения вариант на документа.

 

Този път Дянков си спести среща с БСП, защото не считал за полезни разговорите със социалистите.

 

Днес се видя със Синята коалиция. По думите на министъра единствено сините от партиите, с които е разговорял, не подкрепят предложението му, залегнало в пакта, промените в преките данъци да се гласуват от парламента с мнозинство от 2/3 от всички депутати.

 

По-трудна промяна в нивата на преките данъци, бюджетен дефицит не по-голям от 2% и държавни разходи до 40% от БВП и евросредствата, са разписани в преработения вариант на пакта.

 

Две седмици ще са нужни на юристи на ведомството да довършат работата по пакта, а след това се очаква да бъде внесен от депутати от ГЕРБ като проект за промени в Конституцията.

 

Симеон Дянков съобщи, че изпълнението на бюджета за тази година върви „добре” и държавата е на „плюс” според данните за април. На въпроса дали това ще позволи увеличение на минималната работна заплата, той отговори „следващ въпрос”.