Екип на Комисията за регулиране на съобщенията извърши през изминалата седмица замервания на силата на сигналите на радиостанции от територията на съседната република Турция. Оказа се, че турските радиа са над четири пъти повече от българските.

Измерванията бяха направени по молба на бургаската организация на партия ВМРО, на тях присъстваше и председателя на КРС Веселин Божков. В района на Несебър бяха засечени 93 турски и 31 български радиостанции, а в района на Малко Търново 123 турски и 30 български.

Изводите от проверката са, че основни причини за хегемонията на съседските радиа са мощността на турските излъчватели, които са многократно по-силни от българските и топлото и тихо време, което помага за по-широкото разпръскване на радиосигнала.

От Комисията за регулиране на съобщенията казаха, че са изпратили многобройни писма до своите турски колеги, които въпреки обещанията, не са взели никакви мерки за ограничаване на излъчвателите. Предстои този въпрос да бъде обсъден на специална среща в Турция, през следващия месец.

Такова замерване в района на Варна е засякло 58 турски и 21 български радиосигнала.