Властите в Дубай раздават злато срещу свалени килограми. Нетрадиционната кампания цели да промотира здравословния начин на живот, пише BBC.

Всички, които се включат в нея през следващите 30 дни, ще получават по един грам злато на всеки свален килограм. По местни цени на златото това прави по $ 45 или 59 лв., пресмята BBC. За да получат наградата, участниците ще трябва да свалят поне два килограма. Тримата кандидати, които свалят най-много килограми, ще участват в томбола за спечелването на златна монета, струваща $ 5 400 или малко над 8 хил. лв.

Името на победителя ще стане ясно на 16 август, а до тогава желаещите да се включат в надпреварата, ще имат възможността да получат безплатни консултации за това как да свалят килограми без да навредят здравето си.

Надпреварата се организира в свещения месец за мюсюлманите Рамадан, което прави моментът подходящ за провеждането на надпреварата по сваляне на килограми. По традиция вярващите се въздържат от храна и водя до залез слънце и преосмислят греховете и пороците си.

Кампанията е опит да се реагира и на увеличаващата се епидемия от затлъстяване в държавите от Персийския залив. Основните виновници за нея са индустрията на бързото хранене и липсата на физическа активност у хората.