До понеделник ще има решение как ще се увеличава стажът и възрастта за пенсиониране и това ще стане в диалог със синдикатите, зави социалният министър Тотю Младенов пред участниците в днешния протест, организиран от КНСБ в столицата. По думите му, има вариант за плавно увеличение на стажа от по 3-4 месеца на година, като трябва да се реши от кога то да започне. Протестиращите вече се разотидоха.  

Социалният министър им обеща, че поетите ангажименти за увеличаване на осигурителната вноска догодина ще бъдат изпълнени, а новият проект на Кодекса за социално осигуряване ще бъде внесен след приемането му с консенсус от синдикати и работодатели. Ще работим и през нощта, но в тези дни ще намерим най-подходящия вариант за хората, заяви Тотю Младенов.

По-рано протестното шествие на КНСБ с повече от 8000 души стигна до парламента, където от специална трибуна вицепрезидентите на конфедерацията призоваха премиера да разпише официално ангажиментите си за провеждане на пенсионната реформа. Въпреки подписаното вчера споразумение между премиера Бойко Борисов и Българския лекарски съюз от здравния синдикат заявиха, че лекарите са получили едва 60 процента от последните си заплати и че не приемат подготвените от правителството нови стандарти за болничната помощ.

Студенти от НАТФИЗ и Художествената академия също се включиха в протеста, като техните искания са свързани с осигуряването на пари за висшите училища, така че да няма дървени ваканции за студентите.