До края на годината в платените зони в София ще бъдат монтирани автомати за плащане - паркомати. От тях ще могат да се купуват талони за синя и зелена зона, съобщи зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

Очаква се всеки паркомат да обслужва по 50-100 места. Така всеки ще може да си взима талон и няма да е нужно да се ползват от услугите на контрольорите в зоните. Всеки автомат струва 10 хил. лв. Два от тях ще са около "Александър Невски", а един - около Градската градина.

Общината планира и друга иновация - датчици под булевардите.

"Те ще отчитат преминаванията на колите и така ще се види какъв е трафикът", обясни Христов. Когато датчикът отчете съответна натовареност, режимът на светофара ще се променя.

Общата стойност на поръчката за датчиците е 2 млн. лв. Те ще са 10-15 на брой и ще бъдат поставени на реконструирани булеварди като "Цариградско шосе", "Сливница", "Никола Мушанов", "Прага", надлез "Надежда", "Г.С. Раковски", естакадата на "Пейо Яворов" и "Стоян Михайловски", "Акад. Иван Гешов", бул. "България", кръстовището на три нива на Лъвов мост.