Преди две години имотни брокери предупреждаваха клиентите си, че цените на жилищата ще се сринат заради световната финансова криза. Днес данните, обобщавани от Парижката нотариална камара сочат, че имотите в Париж миналата година са поскъпнали с 18% на квадратен метър, след като през 2009 г. са спаднали с 4%. По същия метод на отчитане, имотите в Лондон са поскъпнали с 1%.

Какво се случи? Париж се оказва безопасна и устойчива инвестиционна опция и имотите там поскъпват именно заради финансовата криза, внушаваща на инвеститорите усещане на риск по отношение на толкова много други активи. Френските инвеститори гледат да се освободят от притежаваните от тях акции и облигации и да си купят имот в столицата – в момент, когато строителството се свива и на пазара се предлагат по-малко нови жилища.

През 2010 г. броят на сключените сделки е с 9% по-малък от средното за изминалото десетилетие – потвърждава заключението статистиката от нотариалната кантора. А сравнено с нарастването на доходите на населението, поскъпването на жилищата в Париж е най-силното от Първата световна война насам.

Същевременно цените в Париж не показват никаква връзка с цените на имотите в останалата част от страната, което възпроизвежда модела Лондон – UK и Ню Йорк – САЩ. От 2005 г. досега цените на жилищата в Париж са поскъпнали с 40%, докато цените на имотите в провинцията нямат промяна за посочения период.

Bloomberg

Това носи със себе си и развенчаване на един мит – че чуждестранните купувачи въздействат по-сериозно на френския имотен пазар. Нищо подобно – пазарът е френски, коментират брокери. Други посредници отбелязват, че макар работата им да се е свила двойно, приходите им също са се удвоили.

Пазарът сега се движи от купувачите на второ жилище се инвестиционна цел – а първите купувачи почти отсъстват от пазара. Става истинско наддаване за жилища: в 20 – те квартала на същински Париж живеят 2.2 млн. души, а през 2010 г. е започнало ново строителство на едва 2785 къщи. Така че не е чудно, че в престижния 6 кварта на левия бряг на Сена цената на квадратен метър е стигнала 14105 евро. Това е двойно повече, отколкото в 19 квартал в североизточния край на града.

Пазарът на толкова скъпи жилища се стимулира от рекордно ниските лихви и от склонността на банките да отпускат дългосрочни ипотеки – тъй като финансовите институции така или иначе няма да загубят имота. В помощ на този бумтящ пазар идва традиционното френско предпочитание на имотите пред акциите.

Но според френски икономист, в рамките на 5 до 9 години цените на жилищата ще спаднат и в Париж, тъй като ще се балансират с равнището на доходите. По същия начин, скокът на цените в края на 1980-те години беше последван от спад през 1991 г. и са били необходими 11 години, за да се върнат цените на равнището от тази година.

Една нова тенденция се шири из френските имотни пазари: опитът да се заобиколят брокерите, които искат по 5% комисионни и са сред най-заинтересуваните от поскъпването на имотите. Вече близо половината от продажбите на имоти във Франция се осъществяват без брокери, при 30% година по-рано.