Домакинът на срещата на Г20, Русия ще се опита да спре глобалните валутни войни, като накара водещите икономики да поемат по-силни ангажименти срещу манипулациите на валутните курсове.

От своя страна президентът на Европейската централна банка, Марио Драги, заяви преди срещата на лидерите на двайсете водещи икономики, че осъжда всички коментари относно темата „валутни войни“, които според него са „неуместни или безплодни и във всички случаи самоунищожителни“.

Той също така повтори становището си, че ефективните обменни курсове са като цяло около техните средни исторически стойности. „Валутните курсове не са цел на паричната политика, но са важни за развитието на икономиката и ценовата стабилност“, посочи Драги, уточнявайки че не вижда признаци за дефлация в еврозоната към момента. Така на практика, той даде сигнал, че ЕЦБ няма да се включва във валутните войни.

Управителят на Централната банка на Германия Йенс Вайдман пък коментира пред Bloomberg, че еврото не е сериозно надценено и, че ЕЦБ няма да намали лихвите само, за да отслаби единната валута.

По-рано тази седмица, лидерите на Г7 публикуваха съвместно изявление, потвърждавайки своя "дългогодишен ангажимент към пазарно определени валутни курсове". Но тази демонстрация на единство бързо беше подкопана от критиките срещу политиката на количествени улеснения в Япония.

Русия вече заяви, че действията на Япония няма да бъдат отразени в общата декларация на Г20, която ще бъде публикувана в събота.

Междувременно Бразилия обяви, че няма да позволи поскъпване на реала. Финансовият министър на страната Гуидо Мантега беше категоричен за това в изявлението си преди срещата на Г20, но и той отказа да приеме, че става въпрос за "валутни войни". Според него обаче богатите държави предприемат серия от конкурентни девалвации, за да подкрепят износа си в ущърб на развиващите се икономики.