Агенция "Митници" ще обжалва решението на Административния съд в София, който спря предварителното изпълнение на решението на шефа на митниците Ваньо Танов за отнемане на лиценза на "Лукойл Нефтохим Бургас". Това съобщи самият Танов пред Дарик. Той смята, че може казусът да попадне в следващия евродоклад за страната ни като част от критиките към българската съдебна система. Ето какво още каза Танов:

Или го обжалваш, или не го обжалваш. Аз казвам, че ние го обжалваме.

Изненадан ли сте от това решение на съда?

Не.

Притеснявате ли ви очакванията за скок в цените на горивата, напрежение на пазара?

Не ме притесняват, защото има изключително големи количества горива и в момента търсенето е по-малко от предлагането. Така че няма как да има криза на пазара. В България има достатъчно количества гориво, без да се прави внос в рамките на два месеца. А нали фирмите през това време също ще продължат да работят и ще се внася. Така че не може да има абсолютно никаква криза по отношение на горивата.

Понеже от миналата седмица се говори за театър, за скалъпена интрига. Доколко тези сравнения, които основно идват от опозицията, са основателни?

Няма никакъв театър. За година и половина са извършени три проверки на „Лукойл". За тези три проверки са връчвани протоколи на „Лукойл", обръщано им е внимание, че не правят нищо по изпълнение на законовите разпоредби, така че ако търпят някакви загуби, то е благодарение на тяхното отношение към закона досега. Театър не виждам какъв може да има, защото в края на краищата в държавата има едно потребление. Дали то ще бъде направено през една фирма или през пет, това потребление, крайният потребител плаща и акциза, и ДДС-то.

Вие като клиент дали ще заредите на бензиностанция на Лукойл или на друга бензиностанция, е без значение. Вие искате да има гориво, а зареждайки, вие плащате съответните косвени данъци. Поставя се въпросът, че ще пострадат приходите. Аз твърдя, че приходите не могат да пострадат и с един лев, защото „Лукойл" не внася корпоративен данък, тъй като е на загуба, а останалото е акциз и ДДС и е без значение за държавата коя фирма ще го внесе.

Вие как очаквате да завърши този казус?

Очаквам да го има в доклада на ЕК през февруари.

И какво да пише там?

Не знам.

Удар срещу монополист на пазара на горива в България или какво?

Може и друго да пише. Може да пише пак нещо за съдебната система примерно. Не знам.

Какво? Че спира правителството?

По отношение на прилагането на законите. Просто не знам, нека да изчакаме да се произнесе и по-горна и,нстанция и това е. В края на краищата решенията на съда - лоши или добри - трябва да се изпълняват. След като приключи и на по-горна инстанция, тъй или иначе Агенция „Митници" ще изпълни това, което е разпоредил съдът.