Месеците на преговори между гръцкото правителство и Международния валутен фонд, Европейския съюз и Европейската централна банка доведоха до малък напредък. Една от причините е, че всички се съсредоточават твърде много върху следващата ликвидна инжекция и недостатъчно върху това, как Гърция може да се възстанови и да се развива устойчиво. Ако искаме страната да излезе от настоящата безизходица, трябва да стабилизираме гръцката икономика, коментира гръцкия финансов министър Янис Варуфакис в The Project Syndicate.

Според Варуфакис реформите трябва да се съсредоточат върху освобождаване на потенциала и премахване на пречките за растеж на производствените инвестиции, кредитирането, иновациите, конкуренцията, социалната сигурност, както и върху подобряване на публичната администрация, съдебната система, пазара на труда и накрая, но не на последно място, демократичното управление.

За да се възстанови инвестиционния растеж и кредитирането, Варуфакис предлага създаване на "лоша банка", която да поеме неликвидните активи, като необслужваните кредити, от портфейлите на гръцките финансови институции.

Така според Варуфакис, ще се върне доверието в гръцката банкова система. Кредитирането ще се отпуши. Привличането на чуждестранни инвестиции ще се ускори, а декапитализирането на финансовия сектор ще бъде спряно. В даден момент в бъдещето, лошата банка може да се превърне в "добра" и средствата в нея да бъдат използвани в подкрепа на икономическото развитие и растежа.

До 2008 г. подобно на Понци схема, капиталовите потоци бяха канализирани от търговските банки, за финансиране на безконтролно потребление от страна на държавата, посочва Варуфакис. За да се гарантира, че този път ще е различно, Гърция ще трябва да реформира своята социална и политическа система.

Една нова банка за развитие пък ще поеме водеща роля в насочването на оскъдните ресурси в избрани производствени инвестиции. Те включват стартиращи компании, ИТ сектора, малките и средни предприятия и фармацевтичния сектор. Освен това ще бъдат подкрепени инвестициите в образователни програми и реклама на туризма.

В същото време тежестта на дълга ще действа като спирачка за публичните харчове и ще предотвратява трупането на нови задължения с първични бюджетни дефицити.

Картелите, антиконкурентните практики, безсмислено зашитените професии, и бюрокрацията, която по традиция се е превърнала в обществена опасност, скоро ще открият, че гръцкото правителство е най-лошият им враг, пише Варуфакис.