ВАС потвърди санкция от 15 000 лв. за злоупотреба с господстващо положение, се посочва в съобщение на Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/.

През 2009 г. КЗК санкционира собственика на автогара Плевен "Автобусни превози" АД за налагане на нелоялни търговски условия, се посочва в съобщението. В договора, предоставян от автогарата, има клауза, според която при системно неплащане на цената за автогарово обслужване, нов договор с превозвача може да се сключи не по-рано от 6 месеца, като през това време той е лишен от правото да ползва автогарата, обясняват от КЗК.

Съгласно нормативната уредба, когато изпълняваните от съответния превозвач маршрутни разписания включват като начална, междинна или крайна спирка определена автогара, той е длъжен да я използва като спирка по маршрута си, допълват от КЗК.

КЗК преценява, че забраната за ползване на автогарата за най-малко шест месеца на практика би извадила съответния превозвач от пазара поради невъзможност да изпълнява възложените му маршрутни разписания и въвеждането на тази клауза в договора за 2007 г. трябва да се квалифицира като налагане на нелоялни търговски условия.

ВАС потвърждава становището на комисията, че обвързването на дължимата цена с допускането до автогарата, съответно забраната за ползването й за най-малко 6 месеца, нарушават конкуренцията на пазара и лишават превозвачите от възможността да изпълняват своята пряка дейност по маршрутните линии.