Правителството се бави в изпълнението на някои антикризисни мерки, обяви председателят на Асоциацията за индустриален капитал Васил Велев след среща с президента Георги Първанов.

Според Велев изготвянето на регистър на държавните дългове към бизнеса изостава. Като друг пример той посочи, че все още не е регламентиран гратисен период за компании, на които държавата има да връща пари – и заради това те от своя страна имат задължения към фиска - да могат да участват в търгове за обществени поръчки и в европроекти. Според Велев разплащането на държавата с бизнеса все още се бави твърде много. От асоциацията са категорични, че миноритарните дялове на държавата в енергийните компании трябва по-скоро да бъдат продадени през борсата. Ето какво каза Велев:

Информирахме президента за нашите настойчиви предложения да се качат на борсата големите енергийни български компании, като се продаде миноритарен дял от тях, с което да се даде тласък в развитието на капиталовия пазар, привличането на чуждестранни портфейлни инвестиции, подобряване на корпоративното управление на тези компании, даване на възможност на пенсионните фондове да инвестират на българската борса, а не в чужбина чрез предлагане на атрактивни пакети, с което българските пари да работят в България.

Също така за нас е важно да отпаднат забраните пред Сребърния фонд да инвестира на българския капиталов пазар