Абсолютно недопустимо и неприемливо е управляващите да приемат законодателство, което позволява на прокуратурата да разваля сделки, включително и между частни лица. Това ни връща много назад във времето, при една друга държава.

Бих попитал дали можем да посочим пример на демократична, цивилизована евроатлантическа държава, в която да има такъв ред за разваляне на сделки.

Ако две частни компании са постигнали договореност помежду си, доволни са от нея и тя не е в нарушение на действащото законодателство, кой е прокурорът, че да я оспорва? Ако има лицензионен режим за дейности или разрешителен – за сделка, то е трябвало преди тя да бъде сключена да се поиска разрешение да бъде отказано или дадено съгласие. Но ако няма такъв режим, не е предвиден според закона, откъде накъде впоследствие някой ще разваля сделка между частни лица?

Такъв подход от страна на управляващите внася една несигурност на търговския оборот, несигурност за инвестициите, несигурност за собствеността на инвеститорите. И това може да превърне нашата държава в бяло петно на картата на инвестициите в света.

Казват, че законовите промени са провокирани от драмата около Корпоративна търговска банка. Не изглежда сериозно такова намерение. По-добре да направят закон за национализация на компании, купени от Цветан Василев, отколкото да се променя по този начин закона. Защото този акт утре може да се обърне срещу тези, които го променят. А когато правим такива поръчкови закони, писани на коляно, нека ги придружим с оценка на въздействието и да си зададем въпроса - има ли го това някъде по света?

Синдикати и работодатели преди повече от 9 месеца прогнозирахме какви могат да бъдат последствията при един или друг сценарии около банката. Тогава ние, като социални партньори, предложихме КТБ да бъде одържавена чрез надзорно увеличение на капитала, да влезе в нея със средства Фонда за гарантиране на влоговете, с помощта на БНБ или Министерство на финансите.

Така банката можеше да бъде одържавена и запазена, да мине под държавен контрол и управление. Ако ни бяха послушали нямаше да има нито тази щета за икономиката, нито щеше да има това разграбване на активите, което сега се опитваме постфактум да пресечем. Оставям настрана и неефективния надзор от БНБ. Вместо да насочим усилията си към укрепването на доверието в регулатора - защото не сме сигурни, че казусът с КТБ е единствен и че това е единичен случай в държавата - ние създаваме прецедентно законодателство, което при всички случаи "ще избоде очи, вместо да изпише вежди".

В петък в Асоциацията на индустриалния капитал имаме заседание на Управителния съвет, на който темата за промяната на законодателството, която позволява да се развалят сделки от прокуратурата, е една от точките в дневния ред. Тогава ще излезем с позиция като работодателска организация и ще я огласим публично. /БГНЕС/ Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България/.