Турция обяви, че иска да получава една трета от енергията, която ползват домакинствата и предприятията, от възобновяеми енергийни източници до 2023 г.

"Турция има голям потенциал за вятърна енергетика и аз вярвам, че ще увеличим общата мощност на вятърните електроцентрали до 20 000 мегавата към 2023 година. Нашата цел е да получаваме 30% от електроенергията от възобновяеми източници", коментира министърът на енергетиката Мустафа Йълмаз на пресконференция в Истанбул.

По думите му, цитирани от Анадолската агенция, Турция вече е един от лидерите в Европа по използването на слънчеви електроцентрали.

През 2014 г. страната спести 850 милиона долара от внос на енергоносители в резултат на увеличаването на дела на енергията от ВЕИ.

Очаква се удвояване на потреблението на електричество в Турция до 2023 г. За да бъде задоволено растящото търсене в турската енергийна система трябва да бъдат инвестирани 120 млрд. долара.

Към момента инсталираната мощност в Турция възлиза на общо около 70 гигавата, а правителството има за цел да бъдат построени нови електроцентрали с капацитет от 110 гигавата до 2023 г.

През миналата година вносът на природен газ осигуряваше основната част от производството на електроенергия в Турция, с дял от около 40%.