Шотландия остава в Обединеното кралство, след като около 54% от участвалите в референдума вчера шотландци са отхвърлили създаването на нова държава. Това съобщава BBC, като посочва, че тези, които са гласували за оставане в съюза са повече от 1 397 000 души, а за независима Шотландия са били около 1 176 000 души.

Данните все още не са окончателни, но BBC прогнозира, че крайните резултати ще бъдат 55% срещу 45% за оставане в съюза с Англия, Уелс.

Столицата на Шотландия - Единбург, е гласувала против независимостта. Най-големият град на Шотландия - Глазгоу, пък гласува за излизане от Обединеното кралство.

След преброяването на гласовете в повече от половината от 32-ата избирателни окръга обаче резултатите показват, че водят юнионистите. Само в два от тях - Денди и Западен Дъмбартън - печелят привържениците на независимостта, съответно 57 и 54 процента.

Шотландския националистически лидер Алекс Салмънд призна поражението си:  "Шотландия реши с мнозинство да не става независима държава", заяви той и призова всички шотландци да приемат резултатите от вота.