Британското правителство смята да ограничи броя на имигрантите от Европейския съюз, допускани да работят в страната до 75 000 годишно от настоящите 106 000, съобщи Sunday Times.

 

Ще има работни места, запазени само за британски граждани. Това предвижда проект за доклад на вътрешното министерство.

 

Освен това новите имигранти няма да имат достъп до данъчни облекчения и социални помощи за първите 5 години от престоя си.

 

Предлага се още висококвалифицираните специалисти от страни като Германия, Холандия или Австрия да могат да се преселват във Великобритания, само ако имат предложение за работа.

 

Неквалифицираните европейци ще имат право да работят във Великобритания, само ако това, което правят е в списък на професии с недостиг на работна ръка.

 

Предлага ограничаване на миграцията от бедните страни в ЕС, докато техният брутен вътрешен продукт не достигне 75% от този на Великобритания.


Мерките за ограничаване на имиграцията още не са официално одобрени и срещат съпротивата на либералдемократите - коалиционните партньори на премиера Дейвид Камерън.

 

ЕС също няма как да одобри планираните ограничения за имиграция, тъй като правото на свободно движение е едно от основните, гарантирани от европейските договори.

 

Въпреки това приемането на мерките е много вероятно, защото Камерън се опасява, че британските националисти могат да извоюват победа на предстоящите през следващата година изброи за Европейски парламент.