Великобритания вероятно вече е в рецесия и е необходимо бързо понижаване на лихвите, за да се предотвратят по-нататъшни сериозни финансови проблеми.

Това заяви днес членът на комитета по паричната политика на Банк ъв Ингланд (Bank of England) Дейвид Бланчфлауър в интервю за в. "Гардиън", цитирано от БТА.

Икономистът Бланчфлауър, един от деветимата членове на комитета по паричната политика, определящ основната лихва на банката, заяви, че на Великобритания й предстои да измине още по-трънлив път, отколкото на САЩ, защото Лондон  е твърде загрижен за инфлацията, за да даде на икономиката си необходимата подкрепа.

"Мисля, че навлизаме в рецесия и вероятно сега сме в рецесия", посочва Бланчфлауър пред вестник "Гардиън". "САЩ имаха огромен стимул, но не и Великобритания. Така че същите неща, които се случиха в САЩ, ще се случат и във Великобритания, но ще

 бъдат доста по-лоши."

Бланчфлауър настоява за силно понижение на основната лихва на Банк ъв Ингланд, която в момента е 5%, въпреки че не посочва точно до какво равнище трябва да бъде намалена.