Пътниците, пристигащи във Великобритания със самолети или кораби, бяха предупредени да очакват днес големи забавяния при обработването на техните документи и багаж заради обявената стачка от имиграционните и митническите служители, съобщи BBC.


Също днес около 750 000 учители и служители в обществения сектор ще спрат работа в знак на протест срещу планираните промени в пенсионната схема. Към тях ще се присъединят още близо 250 000 служители в публичния сектор.

 

Британската търговска камара заяви, че очаква сериозни загуби, защото ще се наложи много родители да си вземат извънреден почивен ден, за да се грижат за децата си.


Във вторник британският премиер Дейвид Камерън каза, че стачките са погрешен ход, докато преговорите с профсъюзите все още не са приключили.

Митингите и манифестациите, се провеждат в цялата страна, включително Абъристуит, Бирмингам, Брадфорд, Бристол, Кардиф, Колчестър, Дерби, Дувър, Есекстър, Глазгоу, Хъл, Лийдс, Лестър, Ливърпул, Лондон, Лутън, Манчестър, Нюкасъл на Тайн, Норич , Нотингам, Оксфорд, Плимут, Портсмут, Рединг, Шефилд, Саутхемптън, Суонси, Уигън, Рексъм и Йорк.

Лидерите на четирите профсъюза, участващи в стачката ще водят в шествие и митинг в центъра на Лондон, на които се очаква да присъстват хиляди активисти.

Студенти, групата Uncut
UK и други активисти ще се включат в демонстрациите в най-голямата стачна вълна откакто управляващата коалиция взе властта преди повече от година.