Европейската комисия за демокрация чрез право (т.нар. Венецианска комисия) одобри проектозакона на Министерство на правосъдието за конфискация на имуществото, придобито от незаконна дейност, съобщи за Дарик министърът на правосъдието Маргарита Попова.  

Според комисията проектозаконът е професионално разработен и е оръжие за борба с организираната престъпност и корупцията.

Последният вариант на проекта, който придоби популярност още като проект "Попова" или закон "Кушлев", поместен на английски език на страницата на комисията, беше разкритикуван сериозно от авторитетни юристи и правозащитници в страната.

Критиките бяха основно за огромните правомощия, които се дават на комисията "Кушлев". Според адвокати комисията ще се сдобие с огромна власт, която в някои аспекти надвишава правомощията на прокуратурата и полицията. Първият огромен проблем на закона според юристи е, че преследва доходите, придобити от незаконна, а не само от престъпна дейност.

Идеята на правителството на ГЕРБ е комисията да преследва доходи, придобити чрез всякакви правонарушения, като е достатъчно тя да се задейства дори да има само досъдебно производство срещу евентуалния нарушител. Досега имущество можеше да бъде отнемано само след влязла в сила присъда за извършено престъпление, а комисията е длъжна да доказва престъпния характер на доходите.

В становище до парламента, правителството, Министерството на правосъдието и Венецианската комисия 20 авторитетни български юристи се обявиха срещу последния вариант на закон, изпратен за оценка на комисията. "Законодателната тенденция към създаване на повече репресивни способи и институции под предлог за борба с престъпността, корупцията и незаконното забогатяване, застрашава устоите на демократичното общество. Подобни законопроекти създават практики на границата на произвола и лесно могат да се превърнат в средство за натиск над различни лица, по причини, различни от посочените в мотивите", пишат в края на становището си юристите, сред които са бившият конституционен съдия Димитър Гочев, проф. Огнян Герджиков, Татяна Дончева, Борислав Цеков и бившият зам.-председател на комисията "Кушлев" Емилия Михайлова.

Венецианската комисия оцени положително и друг проектозакон, който предвижда създаването на специализиран наказателен съд в България. Промените в НПК и Закона за съдебната власт, които уреждат работата на спецсъда, бяха приети от парламента на първо четене през седмицата. Според експертите на Европейската комисия за демокрация чрез право трябва да бъде създадена добра формула за този проект, която да отговаря на Конституцията.