Вдъхновени от националистическите настроения в Шотландия и Каталония, активисти ще проведат митинг днес за независимостта на Венеция от Италия, предаде британският Telegraph.

Те ще настояват за провеждането на референдум за отделянето на Венеция. Новосъздаденото движение Indipendenza Veneta очаква хиляди да подкрепят митинга. Освен това исканията им ще бъдат внесени за разглеждане и от местните власти, допълва изданието.

Въпреки че звучи трудно постижимо и ще срещне силна съпротива от Рим, активистите настояват за създаването на нова държава в Североизточна Италия, която ще включва основно Венеция, части от Ломбардия и Фриули-Венеция Джулия.

Така замислената "Repubblica Veneta“ ще обхване население от около 5 млн. души.

Последните проучвания показват силна подкрепа за независимост от страна на жителите на Венеция, които говорят на местен диалект и се чувстват културно и географски отдалечени от Рим.

Изследване, проведено от Corriere della Sera през септември показва, че близо 80% от анкетираните подкрепят идеята за независимост. Сходен е резултатът и от запитването на местния вестник Il Gazzettino – 70%.

Може да звучи странно, но смятаме, че Венеция може да получи независимост преди Каталония, коментираха лидерите на движението.