Сравнително силно земетресение бе усетено 22:08 часа в района на София. Земетресението бе изключително кратко не повече от 2,3 секунди и се изрази в два или три последователни вертикални тласъци.

Минути след земния трус имаше нарушение в телефонните връзки както на стационарните телефони, така и в системата на някои от мобилните оператори. Няма нарушения в електорснабдяването и водоподаването.

Според Геофизичния институт на БАН земетресението е със сила около четвърта степен по скалата на Рихтер. Усетено е силно в южните квартали на града и по високите сгради. По всяка вероятност става дума за едно от близките до района на София земетръсни огнища.

Последното земетресение, което бе усетено в София бе с магнитуд 3.2 по скалата на Рихтер. То бе регистрирано на 3 юли тази година в следобедните часове на деня, като епицентърът на земетресението бе на около 10 километра югозападно от столицата. Преди това, на 22 юни, за ден имаше две земетресения, регистрирани на територията на Благоевград. Единият трус бе магнитут 3,2 по скалата на Рихтер, който е усетен на територията на общините Благоевград, Симитли и Кресна, с епицентър на около 70 километра в посока юг-югозапад от столицата. Друго земетресение със същия магнитуд е било регистрирано на територията на община Благоевград на 22 юни вечерта с епицентър 85 километра югозападно от София.