"Шест неща в новите данъци, които не са никак леви", е анализът в 24 часа на Георги Кадиев, заместник-министър на финансите до средата на мандата на действащото правителство. Той предупреждава, че стъпките на дясно трябва да имат линия, която една лява партия не прекрачва. Плоският данък категорично не е лява политика, особено при липса на необлагаем минимум. И още препоръки - не пипай семейния налог, не облекчавай капитала, не товари работника с още осигурителна тежест, не си играй с данък хазарт. Време е да се прави лява политика разумно, без крайни залитания. Трябва преосмисляне на данъчната политика, включително и въвеждане на нови данъци. Трябва рязко подобряване на дейността на приходните агенции. Трябва сериозно преструктуриране в разходната част на бюджета. В противен случай след две години БСП губи тежко, ГЕРБ се "жертва" и прави коалиция с ДПС и още някой, за да "спре комунизма".

"Русия зависи от нас за преноса на газ", е озаглавено интервюто в Труд с Ивайло Калфин, вицепремиер и външен министър. Той акцентира върху най-важните проблеми в икономиката, които стоят пред кабинета през останалата част от мандата. "Ще се опитаме да насочим инвестициите към отрасли, които носят повече производствена стойност. Българската икономика трябва да се конвертира към европейската, тоест да стане достатъчно конкурентноспособна. Да издържа и на равнището на заплащане, и на цените в Европа. Ще работим и за нарастване на инвестициите. В последните 3 г. те са 11,5 млрд. евро от общо 19 млрд. за последните 18 години. За 2008 г. очакваме 4,5 млрд. евро. Приоритет е инфраструктурата. Трябва да използваме географското ни положение, потоците на пътници, товари, енергийни ресурси."

"Парите за училищните кабинети трябвало да идат за спешна помощ", отбелязва Труд. Парите, необходими за оборудване на кабинети и заплати на училищните лекари, които са 180 млн. лв., да бъдат пренасочени към спешната медицинска помощ и за купуване на лекарства. Това предложи вчера д-р Андрей Кехайов, председател на Управителния съвет на Българския лекарски съюз. "Трудно могат да се намерят 3000 специалисти за училищата. В момента общият брой на лекарите, работещи в болниците, е 14 000", посочи д-р Кехайов. По думите му младите доктори трудно биха се съгласили да работят за 394 лв. заплата.

"Срещу 360 млн. долара България опрости дълга на Ирак", пише на първа страница Сега. България се отказва от 3,51 млрд. долара дълг на Ирак срещу бързо изплащане на 360 млн. долара. С това приключват няколкогодишните преговори за дълга на Багдад, натрупан през 80-те години на миналия век към българската държава."Парите трябва да бъдат преведени през първата половина на 2008 г. Така ставаме първата страна, която постига споразумение с Ирак за еднократно плащане в брой", съобщи вчера финансовият министър Пламен Орешарски. Повечето икономисти реагираха положително на новината за връщането на част от дълга.

"Депутатският мач на кантар", коментира Стандарт. Какво би се случило, ако сега се стигне до предсрочни парламентарни избори? На практика нищо по-различно от съществуващото положение - БСП спечели кметския вот по точки, но ГЕРБ е шампионът на публиката. Набиват се в очи обаче някои особености. Първо, постепенното, но голямо откъсване на двете водещи политически сили от останалите партии, претендиращи за ключова роля при разпределението на централната власт. На практика ГЕРБ и БСП общо контролират гласовете на повече избиратели, отколкото събират всички останали партии. Второ, ДПС задържа влиянието си, а слуховете за смъртта на "Атака" са силно преувеличени. Трето, така наречените десни партии, ако не се обединят или не измислят нещо ново, са на път да сведат електоралната си подкрепа до чертата на санитарния минимум, което поставя под въпрос евентуалното им участие в следващия парламент.

"ГЕРБ катализира процесите вдясно", е анализът в Монитор на социолога Антоний Гълъбов. Според него ГЕРБ играе катализираща роля, тъй като се структурира като политическа формация, която ще търси свое място в десния политически сектор, но ще бъде готова на по-широко взаимодействие с либерални формации. Подчертава се, че колкото по-ефективен е диалогът и координацията между СДС и ДСБ на национално и местно равнище, толкова по-продуктивен може да бъде процесът на позициониране на ГЕРБ. Политическата отговорност на двете десни формации е в създаването на реална среда, в която ГЕРБ може да установи своята политическа идентичност. Това предполага както усилие за взаимодействие, така и критична оценка на действията на новата политическа формация. Постигането на тази политическа мяра ще бъде ясен сигнал за това, че десните субекти са готови да изградят основа за бъдещото си съвместно управление.

/БТА/