Г-н Папазов, какво е вашето определение за случващото се на борсата?

Според мен това е малко предизвикана паника и не ми харесва начина, по който се случва. Когато всички започнат да говорят, че има балон, че цените са надценени, естествено, че ще последва спад на пазара. Когато авторитетни личности на този пазар излизат и коментират как били надценени акциите, хората се паникьосват и цените започват да падат.

Въпросът е дали е оправдано или не. Аз мисля, че е много погрешно и неправилно когато хората, които се занимават с управление, регулиране на пазара, както и различните асоциации, започнат да правят такива непредпазливи изказвания.

Това би могло да се изтълкува като манипулиране на пазара и аз не съм убеден дали някои от хората, които казват колко надценен е пазарът, всъщност не са заинтересовани той да коригира надолу, за да могат да заемат позиции на доста по-ниски цени. Това, че може би акциите на няколко дружества са надценени, не означава, че целият пазар е надценен.

Лично аз не приемам приказките за балон и за мен това говорене е безотговорно. Сигурно има дружества, чиито акции, може би са отишли твърде нависоко, но не се наемам да коментирам кои са те.

Имате ли очаквания, че пазарът скоро ще се нормализира?

Аз не виждам нито една причина поради която пазарът да се срине. За момента икономиката върви достатъчно добре, няма никакви причини за драми.

Кога Българската фондова борса ще бъде готова за пазар на деривати?

За да има дериват трябва да има достатъчно ликвиден базисен актив. Трябва и подходяща инфраструктура. Лично аз не виждам пазарът на деривати да стартира в следващите една-две години. Освен това трябва да има и Клирингова къща, а не виждам кой ще я организира и как ще организира такъв пазар, това е много скъпо нещо.

До половин година се очаква да заработи новата платформа XETRA. Какво ще промени тя за инвеститорите?

XETRA, която се ползва от Дойче Бьорзе, ще доведе до една стабилна и надеждна система за търговия. Второ, при желание, всички челнове на XETRA и Дойче Бьорзе биха могли да търгуват на българския пазар с минимални усилия. Обратното също е валидно - членовете на БФБ-София, с малко повече усилия, ще могат да търгуват всички акции, които се търгуват на Дойче Бьорзее. Казвам повече усилия, защото ще трябва да отговарят на определени изисквания за членство на Дойче Бьорзе, които са по- високи отколкото когато един член на Дойче Бьорзе иска да стане член на нашата борса.

Каква е цената, която е платена за новата платформа?

Търговска тайна е, но е достатъчно добра. Дори много добра за нас.

Вашата визия за Българска фондова борса до края на годината?

Надявам се, че пазарът ще изглежда добре до края на годината. Цените на акциите на някои дружества може би ще се коригират. Нищо фатално няма в това. Иначе предполагам, че пазарът ще продължи да расте.

Виждате, че едно чудесно дружество като „Трейс”, ще излезе на пазара следващите седмици. Предполагам, че то ще допринесе за пазара. Сега започва и първичното публично предлагане на „Енемона”, „ЦБА Асет Мениджмънт”. Вижда се, че има хубави дружества и вярвам, че пазарът ще продължи да се развива положително.

Тази доста оптимистична, на фона на по-късните събития, прогноза на Виктор Папазов, основателят на Българската фондова борса, е публикувана в DarikFinance.bg на 7 ноември 2007 г. Тя отразява и настроенията на повечето инвеститори тогава.