"В СПА курортите на България повече от половината гости са с висше образование, а средната възраст е между 36 г. и 55 г. 38 % от чуждите туристи в нашите балнеоцентрове са от Балканите, от Западна и Източна Европа идват съответно 23 и 22 %". 

Това обяви в сряда в Пловдив Мария Иванова, шеф на дирекция "Туристическа политика" от министерството на икономиката.

В момента се изготвя наредба, в която ще бъдат вписани изискванията към персонала на СПА-центровете, а целта е да се направи услугата най-качествена.

"Комплексите ни разполагат с по-добра материална база от тази на Баден-Баден. Липсва ни реклама", допълни Сийка Кацарова, зам.-председателят на Българския съюз по балнеология.

В момента от общия туристически продукт, който се предлага, само 6,6 % се падал на СПА и балнеосектора. Усилията сега са насочени този дял да бъде увеличен. Така страната ни ще се превърне в постоянна туристическа дестинация. 

На 28 и 29 май в Хисаря предстои да се проведе първия годишен конгрес по балнеология и СПА туризъм. 

На форума се очаква да присъстват над 80 водещи специалисти в бранша и мениджъри. Поканен е ген. секретар на Световната туристическа организация Талеб Рифай. Гостите ще наблюдават уникалното шоу "Звук и светлина" на Южната порта на Хисар, което е нова туристическа атракция.