Изглежда немислимо за испанската държава да спре отделянето на Каталония с военна сила.


Такова действие би нарушило Договорите за ЕС и ще доведе до изхвърляне на Испания от Европейския съюз. Никоя европейска страна не би направила такова нещо в началото на
XXI век, пише Амброуз Еванс-Притчард в The Telegraph.

 

Но дали е така? Възможно е да подценяваме решителността на испанските офицери. Само преди дни полковник Франциско Алман сравни сегашното положение с кризата от 1936 г. и обеща да смаже каталонските националисти, описвайки ги като "лешояди".

 

"Независимост за Каталония? Само през трупа ми. Испания не е Югославия или Белгия. Дори ако лъвът спи, не провокирай лъва, защото той ще покаже жестокостта си, доказана през вековете ", заплаши Алман.

 

През 1936 г. фалангите на Франко маршируват към властта под предлога, че защитават католическият ред в страната от безбожните комунисти, които са спечелили изборите.

 

В момента Испания вече има дясно националистическо правителство, което при това е тясно свързано с Opus Dei. Така че точно повторение на гражданската война от 30-те години на XX век едва ли е възможно. Но е налице и друг факт, националистическите и католическите възгледи са дълбоко вкоренени в съзнанието на повечето от испанските офицери.

 

От Asociación де Militares Españoles (AME), организация на пенсионираните офицери, предупредиха, че всеки, който насърчава разпадането на Испания ("fractura de España") ще се изправи срещу обвинения в измяна във военните съдилища, съобщи El Mundo.

 

Въоръжените сили са пазители на испанската държава и на нейната териториална цялост съгласно член 8 от Конституцията. Те ще спазват тази си роля "съвестно и стриктно", за да защитават суверенитета и Magna Carta на испанската нация, пише в прокламацията на AME.

 

Tова, което се случва в Испания е много тревожен развой на събитията. А те се развиват твърде бързо в цяла Европа. Португалия е парализирана от хаос и протести. В Гърция правителството, избрано през тази година може да падне от власт през следващите месеци, ако не получи следващия транш от спасителния заем от ЕС. Но в Испания ситуацията изглежда най-тревожна.

 

Дали за това е виновно еврото? Да, разбира се. Недостатъците на валутния съюз са една от основните причини за дълбоката икономическа криза в страната, където безработицата е над 25%, а правителството е принудено да продължава да орязва публичните разходи.

 

Единственият начин за Испания и Португалия да се справят с кризата е да повишат конкурентоспособността си. Но в рамките на еврозоната това може да стане само чрез девалвация на доходите – процес, който вече е в ход и засилва още повече недоволството на хората.

 

А кризите раждат чудовища. Появата на Хитлер и Франко е следствие от Голямата депресия. Сегашната финансова криза в Европа вече създаде много от факторите, който пораждаха събитията през 30-те години на миналия век.


Да не забравяме и примера на Югославия. „Хората понякога питат, когато станах песимист? Отговорът е през лятото на 1991 г., когато придружавах сръбските войски в бароковия град Вуковар – разрушен от обстрела на гаубиците, с надеждата за едно удобно пътуване от Виена, и видях осеяните с телата на мъртви деца улици, и гледах как 300 ранени затворници бяха заведени в болницата. Предположих, че те най-сетне са били спасени. По-късно научих, че са били разстреляни малко след това в близката ферма“, пише Амброуз Еванс-Притчард.