Повишаването на цените на суровините през последните седмици рязко се разминава с икономическите фундаменти, предупреждават от Barclays. Анализаторите в британската банка директно заявяват – "Внимавайте, това поскъпване не може да продължи".

Големите световни банки започнаха да предупреждават клиентите си, че покачването на цените на петрола и основните борсово търгувани метали, изпреварва икономическата реалност и създава риск от пазарен срив през лятото, пише The Telegraph.

Barclays, Morgan Stanley и Deutsche Bank публикуваха доклади, в които съветват инвеститорите да подхождат много внимателно към петрола и неблагородните метали, за да не станат жертва на спекулативни движения на пазарите на деривативи.

Контрактите за краткосрочна доставка на лекия суров петрол сорт Брент поскъпнаха с 40% от януари насам, въпреки че икономиката на САЩ рязко се забави и дори може да се е свила през първото тримесечие на годината. А Китай бавно, но неотстъпно сваля оборотите на икономическия растеж.

"Рискът за обрат в тренда при цените на суровините расте", смятат анализаторите от Barclays. "Има огромно разминаване между движението на цените на крайното търсене, където разликите показват свръхпредлагане и фючърсните пазари, където всичко изглежда розово."

Петролните запаси в САЩ, въпреки лекия спад през по-миналата седмица, остават на рекордни нива. В глобален мащаб предлагането на нефт е по-високо с около 1 млн. барела на ден от търсенето. Ангола и Нигерия държат около 80 млн. барела непродаден петрол, а в Северно море и Средиземно море стоят множество танкери, които просто складират суровината.

На този фон, по данни на Morgan Stanley, спекулантите и финансовите инвеститори са отворили рекорден брой дълги позиции за сорт Брент. "Налице е нарастваща загриженост за фундаментите при суровините през втората половина на 2015 г. и през 2016 г.", посочват от американската инвестиционна банка.

Производителите в САЩ се възползват от изкуственото нарастване на цените на петрола, за да хеджират голяма част от бъдещата си продукция. А това означава, че добивите няма да намалеят сериозно в следващите месеци и американската петролна индустрия ще продължи да изпомпва по над 10 млн. барела на ден.

И не става въпрос само за петрола. При останалите борсово търгувани суровини положението е същото. Нетните дълги позиции върху медта скочиха с 60% от началото на годината, като металът бележи най-продължителното си поскъпване от 2005 г. насам, нищо че темпът на растеж на индустриалното производство в Китай, САЩ, еврозоната и Япония се забавя.

Поскъпването на суровините има последствия и върху останалите сегменти на пазара. От Barclays посочват, че повишаването на инфлационните очаквания е движещата сила за бързото нарастване на доходността на облигациите в глобален мащаб, което рано или късно ще доведе до повишаване на лихвите по кредитите. А централните банки са безсилни да противодействат на спекулативните инвестиции в суровини.

Deutsche Bank също предупреждава за "низходящи рискове при цените на суровия петрол през лятото"

Обикновено поскъпването на суровината е свързано с промяна на политиката на OPEC. През миналия месец обаче петролният картел повиши доставките с 500 хил. барела на ден.