Военното министерство спестява най-много разходи в сравнение с други силови министерства. Това каза в интервю за предаването „Седмицата" по Дарик министърът на отбраната Аню Ангелов.

„С 42 процента беше намален бюджетът на министерството в началото на 2010 година, в сравнение с 2009-а", уточни министърът: „Средното ниво на отбранителните разходи в НАТО е 1.7% от БВП, а през следващата година ние ще имаме 1.2%".

Запитан защо един професор в България да не се пенсионира с 20 заплати, а един военен да се пенсионира, военният министър отговори, че всичко, което идва като компенсации, е от тежестта на службата, която се изпълнява: „Всеки военнослужещ трябва да бъде на разположение по 24 часа.

Ако той кара пиян извън работното си време, аз го уволнявам дисциплинарно, защото той трябва 24 часа да бъде годен да се яви там, където би трябвало да бъде извикан. Ето това е разликата между професора и войника.

Военнослужещият започва работа в армията на 22 - 23 годишен, когато излезе от армията, той трябва тепърва да се преквалифицира на една 55-годишна години. Затова тази сума, която му се дава - около 30 000 лева, е единственото, което може да го компенсира за несгодите, които изпитва семейството му по време на неговата служба. Сравняването на различни професии трябва да се извършва много внимателно".

В „Седмицата" на Дарик министър Ангелов каза още, че подкрепя предложението да се увеличи стажа на военните от 25 на 27 години.

„Аз дори предложих да бъде увеличена пределната възраст за служба в армията, за да могат тези хора да останат в армията - средно с две години за различните звания. Сержанти и младши офицери - с две години, офицери, със звание майор - с три години, за подполковник - с две години, полковник - с една година, бригаден генерал - с една година", добави Аню Ангелов.

Относно обещаните преди изборите бонуси на военните, които впоследствие стана ясно, че няма да им бъдат изплатени, тъй като се наложило с тези пари да се изплатят оставащи суми по договора за доставка на хеликоптерите "Пантер", министър Аню Ангелов беше категоричен, че това не е било предизборен трик.

„На 1 септември, когато обявих, че ще има бонуси, имаше всички разчети да го кажа това. Дали е трябвало да го кажа или не, аз сега го считам като грешка. Но имаше всички разчети, че можеше през ноември да дадем допълнително материално стимулиране, което военнослужещите не са получавали от 2008-а година насам", каза министър Ангелов.

За взривовете край Севлиево Ангелов обясни, че фирмата, чиито складове се взривиха, принципно прави реорганизация на годни боеприпаси, но с изтекъл срок. "Заменят се някои боеприпаси или някои други части от изстрела и гледат да го продадат. Това е търговска дейност, от която печели българската държава. Това не са български боеприпаси, макар че тази фирма би желала да работи и с български. Има и български фирми, които проявяват интерес, имаме фирми, които гледат кои боеприпаси могат да бъдат модернизирани и ние ги продаваме", заяви министърът на отбраната.