Още днес може да започне операцията "статичен удар" за запечатване на течащия петролен кладенец в Мексиканския залив.

Операцията е опит да се реши окончателно проблема с увредения кладенец, от който в морето изтича суров петрол от април, като причинява тежки щети на екологията и икономиката на щатите по крайбрежието на залива.

Представителите на BP заявиха по-рано, че се надяват операцията да се извърши във вторник, но адмирал Тад Алън от Бреговата охрана заяви, че тя може да започне още в понеделник през нощта.

Ако операция “статичен удар“ бъде успешна, екипите ще успеят да запушат течащата сонда с цимент и земна маса, но процедурата не е изпробвана на подобна дълбочина. Подобен опит за окончателно решение се провали през май.

Общо от 3 до 5.3 милиона барела суров петрол са изтекли в залива от 20 април до 15 юли, когато над кладенеца беше поставен похлупак. Местните жители се опасяват, че след приключването на операцията интересът на администрацията към региона може да отслабне.

BP, която експлоатираше избухналата нефтена платформа, обеща, че няма да напусне района преди работата да бъде довършена и ще извърши почистване на екосистемата. Местните рибари, които в момента помагат за пречистването на водите, са изправени пред големи загуби, тъй като не е ясно ще бъде безопасна за консумация уловената в региона на Залива риба.

Пречистването на екосистемата от токсините може да отнеме години, предупреждават експерти. БГНЕС