Връх "Бузлуджа" да бъде обявен за свято място, на което да не се допускат партийни прояви, призоваха от комитет „Съединение” по време на шествието в София, организирано по повод на 126-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Освен шествие, в столицата се проведе и тържествено честване пред мавзолея костница на Княз Александър I Батенберг, организирано от общината. Десетки софиянци се събраха пред мавзолея, за да почетат Съединението. По думите на председателя на Българската академия за науките и изкуствата академик Григор Велев, Батенберг е човекът, който е толерирал и подпомагал всички модерни идеи за устройството на една съвременна държава.

„За съжаление само Съединението остана връхната ни точка, тъй като ние загубихме войните и не можахме да реализираме нашата голяма национална мечта за обединение с Македония и Тракия. Още от първия момент, от зараждането на идеята за съединение, княз Александър I е бил дълбоко убеден в националната ни кауза.”

Според председателя на комитет „Съединение” Васил Станилов този празник води началото си от връх „Бузлуджа” и мястото трябва да бъде поставено редом до „Шипка” и „Сливница”.

„Комитет Съединение ще се обърне към правителството връх Бузлуджа да бъде обявен за свято място. Място, на което е взето решението за съединение на тези две части на България, трябва да бъде едно от най-светите места за поклонение на всички българи, без никакви партийни пристрастия. И още в следващите дни ще отправим искане към съответните институции в страната. ”

50-ина души, водени от общонародно сдружение „Мати Болгария”, преминаха по някои от централните столични улици и завършиха шествието пред паметника на Борис III, намиращ се в парка, носещ неговото име.