Все повече хора купуват жилища в България с цел инвестиция. На пазара се върнаха клиентите на възраст над 45 години, а продавачите поумняха и започнаха да свалят цените все по-близо до пазарните нива. Това са тенденциите, които една от водещите компании в сектора на недвижимите имоти, Адрес Недвижими имоти,  наблюдава през първото полугодие на 2012 година.

Покупките с цел инвестиция са се увеличили с близо 15%, каза Георги Павлов, изпълнителен директор на дружеството. Сделки се сключват както за жилища, така и за търговски площи като магазини и заведения. За инвестиция се търсят имоти от € 30 хил. до € 60 хил. Годишната доходност от наеми, на която купувачите разчитат, е в рамките на 5 - 7%, но това не е основната причина, която поддържа интереса на клиентите, допълни Павлов.

За разлика от инвестициите на борсата, инвестицията в недвижим имот не предполага такова рязко понижение на стойността в кратък период от време, посочи изпълнителният директор на Адрес. Освен това имотът е актив, защитен от инфлация. Това са водещите причини, поради които интересът на инвеститорите се е пробудил за пръв път от началото на финансовата криза през 2008 година до сега.

Друга тенденция, която според специалистите е положителна и показва стабилизиране на пазара, е че на него се връщат хората в по-зряла възраст, които търсят да купят имот не защото са в крайна нужда, а защото искат да сменят досегашния си с по-хубав, на по-добра локация, възползвайки се от спада в цените. Тези клиенти намират, че цените на апартаментите няма повече да падат и имат шанса да правят огледи във време, в което предлагането на имоти за продан се увеличава.

Причините за това все повече жилища да се появяват на пазара, е че мнозина се освобождават от инвестицията си в недвижими имоти или изпитват финансови затруднения. "Лошите и преструктурираните кредити не намаляват, така че и продавачите няма да намаляват", прогнозира Павлов.

В големите градове голяма част от покупките (около 30 - 35%) се извършват с кредит, но в малките градове хората избягват да рискуват с банките, показват още анализите на специалистите от Адрес Недвижими имоти.

През първата половина на година цените на имотите почти не отчитат промяна, с понижение от около 4 - 6% на годишна база. Продавачите показват, че са поумнели и вече свалят цените от нереално високите равнища до нива, близки до пазарните. Така отстъпките при преговорите за покупко-продажба намаляват. Отстъпка от 10% вече е рядкост, допълват от Адрес. 

Компанията отчита 10% ръст в броя на сделките за времето от януари до края на юни и се подготвя за силен летен сезон. Традиционно той е по-динамичен заради продажбите на ваканционни имоти по морето, както и заради наплива от наематели в големите градове.

Много е важно да спрем да говорим за Северно и Южно Черноморие, обърнаха внимание от Адрес, особено когато се оферира имот пред клиенти от Русия. "Чужденците не са наясно, че разликата в температурата между Бургас и Варна е незначителна и се стряскат, когато получат предложение за имот на Северното Черноморие. Това затруднява много работата на имотните брокери", каза Георги Павлов. Той разкри, че най-голямата сделка с руски купувач за тази година е бил за 450 хил. евро с клиент, купил почивна станция край Варна.

Любопитни тенденции има и в сегмента на наемите, където за пръв път специалистите наблюдават бягство на клиенти от кварталите, в които има глутници бездомни кучета. "Вече имаме няколко отказа от сделка при хора, които посочват опасността от скитащите кучета", посочи Калоян Богданов, маркетинг мениджър в дружеството. Тъй като цените са ниски, а предлагането на жилища под наем се увеличава, клиентите могат да си позволят да са капризни и да търсят квартали с по-добра инфраструктура, градинки и транспорт. Това е причината дългогодишни наематели на средна възраст да изоставят досегашните си хазаи и да се местят в по-подходящи за тях жилища.

За столицата от Адрес обръщат внимание на динамиката, която ще създаде пускането на новите спирки на метрото. Ще има активизиране не само на наемите, но и на продажбите, което може да доведе и до леко покачване на цените, смятат експертите. За страната очакванията им са, че тенденциите ще се запазят, броят на купувачите няма да нарасне съществено, но положителното е, че се променя манталитета им.