Средно 15% от абонатите манипулират електромерите, което води до загуби за електроразпределителните компании. Това обясни министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков след вчерашния парламентарен контрол.

Това е показала проверката на 850 електромера, уточни Трайков. При тези случаи на манипулация в електромерите са поставяни пластинки,

магнити, с които се влияе върху отчитането на електроенергията

Трайков не можа да каже с колко са ощетени енергодружествата от манипулацията на въпросните 850 електромера.

В същото време електромерите, за които гражданите са заявили, че имат съмнения за неточно отчитане, в повечето случаи се оказвали изрядни, съобщи още министърът.

От 1 до 5 години на топло ще лежат тарикатите, които правят шашми със своя електромер, водомер или топломер за парното, за да плащат по-ниски сметки. Драстичното наказание е залегнало в пакет от поправки в Наказателния кодекс, които предлагат депутати от ГЕРБ.

Освен със затвор манипулирането на устройствата ще се наказва и с глоба в размер от 15 000 лв. При повторно провинение нарушителите ще се бъркат по 20 бона и ще отнесат 8 години.

Според сега действащата нормативна уредба измамниците се наказват с до 3 години затвор. Понеже няма посочен минимум за престой зад решетките, на практика за шашмите с ток се

налагат в най-лошия случай условни присъди

обясниха народни избраници. След приемането на предложените от управляващите промени обаче нямало да има мърдане и щели да последват ефективни присъди. С такива ще се наказват и кражбите на ток или топлина чрез незаконно закачване на жицата към електропреносната мрежа или ползване на тръбите от парното. Подобни явления се наблюдават предимно в гетата, където жителите, най-често от ромски произход, не се притесняват да си пуснат тока, дори да им е спрян за неплатени сметки.