За по-голяма приходна част в Бюджет 2011 г. настояват от Синята коалиция, Коалиция за България и ДПС.

По-големите постъпления трябва да дойдат от по-добра събираемост на данъците, а и ще намалят дефицита по консолидирания бюджет. От ДПС пък искат допълнителни субсидии за земеделие. Чуйте част от дебата в залата. В него участват Пламен Орешарски от Коалиция за България, Иван Костов от Синята коалиция, Валентин Николов от ГЕРБ и Корнелия Нинова от Коалиция за България.

От Коалиция за България предлагат приходната част в бюджета да се увеличи с 2 млрд., като 50 % от тях да са за допълнителни разходи, а другата половина за подобряване на фискалното салдо и разплащане с бизнеса.

 

Синята коалиция иска приходите в бюджета за 2011 г. да бъдат увеличени с 900 млн. лв., заяви от парламентарната трибуна Иван Костов.

 

Според него увеличението е необходимо заради относителния дял на ДДС и акцизи спрямо крайното потребление. Ако се съберат приходи с относителен дял, какъвто е бил през 2008 г., практически е възможно да бъдат вкарани дори 1,5 млрд. повече в приходната част на бюджета.

 

Освен това Костов счита, че събираемостта на приходите от ДДС и акцизи може и трябва сериозно да бъде увеличена.

 

Сините искат да бъдат намалени парите за социалното министерство със 150 млн. лв., тъй като тези средства можели да отидат за купуване на гласове от страна на ГЕРБ за предстоящите избори.

 

От ДПС пък искат увеличаване на субсидиите във фонд „Земеделие” с 396 млн. лв., като освен това от движението предлагат да се дадат допълнителни 114 млн. лв. за образование и наука, като 99 млн. лв. за висшите училища и 15 млн. лв. за БАН.