Валутните пазари са в процес на изчакване, за да се види дали ще има светлина в тунела относно решаването на кризата. Криза, която стана вече световна, защото всички междубанкови пазари са замразени, а банките не си разменят депозити.

СВЕТОВНАТА ФИНАСОВА КРИЗА

Почти съм сигурен в това определение, защото всички банки наливат пари, а европейският пазар е замразен, има проблеми и в Япония, а в Америка е ясно какво става. И всички разчитат на приемането на този план за $ 700 млрд., което в крайна сметка, според мен, нищо не означава.

ПЛАНЪТ НА САЩ

Засега се говори, че най-рано ново гласуване може да има в четвъртък, а дали планът ще бъде приет е най-често задавания въпрос. Рано или късно нещо ще се приеме. В какъв вид ще бъде няма никакво значение.

Другото, което се пита е няма ли да бъде късно, ако нещата се проточат при самата процедура. Аз бих казал, че така или иначе вече всичко се срутва. Евентуалното приемане на плана по-скоро би имало психологическо въздействие в началото, да успокои малко нещата, но там според мен тепърва ще има още проблеми. Защото, защото тези пари някой трябва да ги плати. И това всичко опира до данъкоплатците и увеличаването на налозите. Въобще близките години не са розови въобще.

СТАБИЛНОСТТА НА ВАЛУТНИТЕ ПАЗАРИ

Капиталовите пазари и стоковите борси падат не толкова и само заради лошите новини, а затова, че на хората им трябват пари. В смисъл, липсва свеж финансов ресурс и трябва да се продават всякакви неща, в които са инвестирани средства. Защото парични пазари в целия свят са направо замразени, както вече казах.

Затова и съотношението евро/долар е стабилно около ниво 1.44 ± 1 или 2 фигури /цента/ отгоре отдолу, защото нито една от двете валути няма някакво предимство.

ЕЦБ Е ПОНЕ 10 ПЪТИ ПО-БАВНА ОТ ФЕД

Има един много голям проблем, който споменават другите колеги. Докато ФЕД е една мобилна институция, която винаги се стреми да балансира икономиката с често повишаване или намаляване на лихвите, или пък с наливане на ресурс, то ЕЦБ по-скоро само определяше лихвената политика. А сега, в момента, и се налага да взима решения, за които тя не е пригодена. Както примерно ФЕД отпуска средства, взима решения за изкупуване, за придобиване на дялове от банки, това нещо в Европа за да се реши ще трябва поне 10 пъти повече време. И затова може би проблемите в Европа проблемите ще се задълбочават и това евентуално ще доведе до понижаване на курса на еврото. Казвам евентуално.

ЕВРО/ДОЛАР

Това, което казвам за поевтиняването на единната валута е по-дългосрочна прогноза. Примерно, около Коледа нивото може да слезе около 1.32/1.35, докато през тази седмица едва ли ще има напускане на границите, които и сега виждаме.

СУРОВИНИ И КАПИТАЛОВИ ПАЗАРИ

Може и да има известен застой на капиталовите пазари след този срив. Но не е изключено и да продължат да падат. Златото на фона на всичко се качи с $ 30, като в момента цената се колебае около $ 900 за тройунция и вероятно цената ще остане без съществена промяна.

Петролът не вярвам да падне под $ 90 за барел, след като сега е около $ 93/94 за барел. Като специално за нефта се очаква в перспектива да продължи да поевтинява. Има мнения на анализатори, че цената може да падне до $ 50 за барел, аз лично не го изключвам, но според мен ще бъде около $ 70 за барел.

* Авторът е началник отдел "Търговия" в СИБанк