Всяка десета стока у нас е менте, а най-фалшифицирани са марковите дрехи и козметиката. Освен това у нас процъфтява бизнесът с ментета на играчки и фармацевтични продукти.

Това каза вчера Иван Савов, регионален директор на Intertec Moody, при представяне на програма за борба с фалшивите сертификати. Страната ни е сред лидерите по производство на фалшиви опаковки на продукти. Български търговци и производители работят с тези държави, които произвеждат ментетата и явно сме част от една верига, каза още експертът.

Интерпол вече е идентифицирал потребността от координация между всички заинтересувани страни, а по данни на организацията

повече от 5% от световния брутен продукт

е покрит от фалшиви продукти.

Фармацевтичната област, производството на медикаменти и продуктите за всекидневната употреба са основният акцент в работата на правоохранителните органи, става ясно от думите на вицепремиера Цветан Цветанов, който взе участие във форума. Той призова неправителствения сектор и търговци да подпомогнат работата на държавата, за да се неутрализират продуктите, които биха могли да застрашат живота и здравето на всички, които са на територията на България.

За първи път у нас от страните в Централна и Източна Европа започва да се изпълнява програма за борба с фалшивите сертификати по инициатива на Интерпол. Тя

обхваща всички структури на МВР, прокуратурата, митниците

и заинтересуваните организации. Целта е да се подготвят по-добре специалистите, които се занимават с борбата срещу фалшификатите. В момента по идея на Световната здравна организация се работи по програма, в която Intertek изгражда глобална система от лаборатории, които се занимават с откриване на фалшиви лекарства и своевременното им изтегляне от пазара.

Над 200 000 специалисти работят в сектора за борба с ментетата. Създадена е специална система от сертификационни знаци и марки, които се полагат след изключително сериозно изпитване и тестване на всички партиди продукти по света, каза още Савов. Все по-често обаче фалшификаторите слагат тези специални знаци, затова работи система за проследимост на стоките, която позволява ментетата да бъдат изтегляни преди да са пуснати на пазара.