Методът на "въглищното възпламеняване" никога досега не е практикуван в България, заяви говорителят на Зелената партия Александър Каракачанов, цитиран от БГНЕС. С решение от 26 август 2014 г. служебният министър на околната среда Светлана Жекова е дала разрешение на американската компания Park Place Energy Corp. да извърши проучване на нефт и природен газ в Добруджа.

Каракачанов обаче посочва, че планираният метод е особено опасен в Добруджа, където въглищните слоеве се намират под водоносните. Според него в района има възможности за добив на нефт и газ по конвенционален начин

Повечето от т.нар. проучвания са просто прикритие да се даде една концесия, почти безплатно, на съответната фирма. Защото, ако пишат в документите си, че те са открили находището, означава, че имат право да го експлоатират 35 г., а се пропуска обстоятелството, че ако не 100%, то в 99% от случаите тези фирми знаят за находището от купени официално или неофициално проучвания, които са правени преди това от български държавни фирми, категоричен е Каракачанов.

Проектът е стартиран още от правителството на Бойко Борисов и продължен от министъра в кабинета на Орешарски Драгомир Стойнев, за да се стигне до разрешението за сондиране , издадено от служебното правителство на Георги Близнашки.