Броят на румънците и българите, които работят във Великобритания, е нараснал с повече от една четвърт през второто тримесечие на годината, съобщи BBC.

Имигрантите от двете източноевропейски държави са достигнали 141 хиляди в края на юни, което е с близо 26% повече, отколкото са били през март.

От BBC напомнят, че ограниченията на британския пазар на труда за българи и румънци все още не са премахнати, това ще стане в края на годината.

Правителството в Лондон за сега не е публикувало официална информация за това, колко български и румънски имигранти се очакват след като достъпът до пазара на труда бъде освободен.

Според статистиката българите и румънците заемат само 0.3% от работните места във Великобритания. Жителите на острова обаче са разтревожени в по-голяма степен от опасността от т. нар. социална имиграция, на бедни източноевропейци, търсещи достъп до социални помощи.

Всеки ден около 100 българи и румънци започват работа във Великобритания, коментира статистическите данни Daily Mail.

През 1997г. Във Великобритания са пребивавали едва 2 хиляди български и румънски граждани. Скоростта, с която броят на работниците от България и Румъния нараства, е драматична. От юни миналата година насам те са се увеличили с 37 хиляди, т.е. с 36%.

Никой гражданин на ЕС няма да има неограничен достъп до Великобритания. Имигрантите трябва да работят, да учат или да се справят сами. Тези, които са изкушени да дойдат тук, за да опитат да злоупотребяват с обществените блага, трябва да знаят, че ние не можем да бъдем използвани лесно”. С тези думи министърът на имиграцията Марк Харпър се опита да успокои страховете на британските граждани от българо-румънска инвазия.