Да се забрани употребата на найлонови, полиетиленови и други биологично неразлагащи се торбички в търговската мрежа в София, предлага общинският съветник Ивайло Йонков. В доклада си до СОС, той обяснява, че използването на неразградими торбички нанася тежки и продължителни вреди на природата. В София живеят и работят около 2 милиона човека използващи всекидневно найлонови торбички, което означава, че през последните години са били употребени над 10 милиарда найлонови торбички, допълва още Йонков.

„В зависимост от вида и условията те се разграждат между 100 и 400 години, с което нанасят вреди на околната среда далеч в бъдещето. В същото време управлението и разделното събиране на отпадъците в София е на доста примитивно ниво - отпадъците не се преработват, а се складират в открити сметища.” В проекта си за решение съветникът цитира и статистика на екоминистерството от преди няколко дни, която показва, че всеки българин ползва по 1.25 торбички на ден, което означава, че всяка година в употреба влизат близо 3.2 милиарда бройки от тях.

Йонков предлага забраната за употреба на найлонови пликове в търговската мрежа да бъде допълнена към Наредбата за търговска дейност в Столичната община. В нея се забранява още търговията с пиротехнически изделия с увеселителна цел извън определените по закон обекти. Не се позволява и продажба на стоки с неустановен произход, забранена е и продажба и сервиране на алкохол, тютюн и тютюневи изделия на лица под 18 години.

Към тази Наредба се вписа и новото правило, според което се ограничава достъпът на лица до 18 години, без родител или без придружител, в питейни заведения, кафенета, дискотеки, обекти за обществено хранене, игрални и компютърни зали след 22.00 ч. Забранява се и продажба на алкохолни напитки и тютюневи изделия в учебни, възпитателни и здравни
заведения. Любопитна е и друга забрана, вписана в Наредбата – никой няма право да изстудява напитки и други  стоки с течаща питейна вода, както и да разполага търговски обекти в зелената система на София, с изключение на предвидените в подробния устройствен план. Според ново общинско решение е забранено и разполагането на озвучителни системи
извън търговските обекти в жилищни сгради и озвучаване на пространството около тях в периода от 22.00 ч. до 08.00 ч.