Ахмед Доган обяви, че се оттегля от лидерския пост в ДПС и предложи за свой приемник Лютви Местан. Това стана пет часа след като срещу лидера на движението беше извършен неуспешен опит за атентат.

След като конференцията на партията беше прекъсната, при подновяването й Филиз Хюсменова дочете прекъснатия доклад на Доган: „Решението ми е категорично. Предлагам за председател на Движението на права и свободи кандидатурата на г-н Лютви Местан. Той се изгради и утвърди като респектиращ парламентарист, възприет от ДПС като един от най-добрите трибуни на партията. Има силен либерален код на ДПС като кауза, като политик има продуктивен визионерски усет, диалогичен е с други политически сили, но и достатъчно борбен в позициите си. Има богат опит за преценка на ситуация и вземане на политическо решение".

13:48 часа

25-годишният Октай Емин Мехмедов опита да стреля по Ахмед Доган по време на конференцията на партията, която се провежда в НДК. Той е делегат на Конгреса от Бургас, бил с делегатска карта на гост на конференцията.

В момента нападателят дава обяснения в Четвърто РУП.

В него освен газовия пистолет са открити и два ножа, съобщиха за Дарик от МВР. Вече е изяснено, че той има криминални регистрации в полицията.

Нападателят е По неофициална информация се е представил като Октай, твърдейки че е студент във ВИАС.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пътува към НДК, където се провежда Конференцията на ДПС.

12:53 часа

Неизвестен се опита да стреля по Ахмед Доган на конференцията на ДПС. Въоръженият мъж излезе на подиума, докато лидерът на ДПС изнасяше доклада си, и насочи оръжие към главата на Доган.

Мъжът обаче не успя да произведе изстрел, заради бързата намеса на охраната. Той беше повален на земята с удари. Пистолетът на нападателя е бил газов.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган беше изведен от залата. Изведен е и нападателят.
Лютфи Местан обяви 30-минутна почивка и успокои залата, че лидерът на ДПС не е ранен.

От ДПС обясниха, че имат входирано искане за охрана в МВР, но не са получили отговор до началото на конференцията. Това е причината и в НДК да няма полиция.

Инцидентът стана докато Ахмед Доган говореше за приоритетите на България. В началото на доклада си той изтъкна, че светът е на ръба на самоунищожителна катастрофа и тотална енергийна зависимост.

Доган посочи, че две основни тенденции характеризират нашия съвременен и глобален политически свят. Една от тях е, че светът се движи от еднополюсен към многополюсен свят - поливалентост на ценностите и мултикултурност.

Втора тенденция е търсенето на изход от финансовата криза, каза Доган. Той посочи, че търсенето на изходи от кризата до момента е в рамките на конвенционалното мислене и действие. За мен няма съмнение, че глобалната криза е и криза на парадигмата за модерно развитие, изтъкна още лидерът на ДПС преди нападението.

Преди прекъсването на конференцията не беше засегнат въпроса за лидерството в Движението за права и свободи.

11:03 часа

Национална конференция провежда днес Движението за права и свободи. Очаква се лидерът му Ахмед Доган да се оттегли като председател на партията, която оглавява от 20 години. Мястото му ще заеме досегашният заместник-председател на ДПС Лютви Местан, но новината все още не е потвърдена.

Преди началото на конференцията е известно, че 22 Областни съвета на партията номинират Доган за лидер. Оставането му на поста обаче не е сигурно, тъй като още на миналогодишната национална конференция Доган заяви, че "идва време родителят да се раздели с рожбата си". Това се тълкува от политическите анализатори като желание на Доган да се оттегли от лидерската позиция в партията.

Преди дни пред Дарик радио заместник-председателят на ДПС Христо Бисеров отрече хипотезата, че партията смята да заложи такава политическа фигура начело на движението, че то да се хареса на ГЕРБ за коалиционно партньорство през следващия мандат.  Последните социологически проучвания показаха, че след изборите тази година се очертава шарен парламент, в който няма да има ясно изразено мнозинство и формулата на управляващите за оставане във властта е да сформират широка коалиция.

Хипотезите, че Движението за права и свободи търси ново лице именно за да се хареса на ГЕРБ, Бисеров отхвърли с аргумента, че избирателите на ДПС не харесват Бойко Борисов, защото по време на управлението му техният живот се е влошил.