Плащанията с банкови карти във Ватикана бяха възобновени след шестседмично прекъсване зaради забрана от Италианската централна банка, съобщи говорителят на Светия престол Федерико Ломбарди.

"Услугите за плащания с банкови карти отново са активни в града-държава", каза отец Ломбарди пред журналисти, предава AFP.

"Богомолците и туристите, които всеки ден посещават базиликата Свети Петър могат отново да плащат с банкови карти, включително във ватиканските музеи", допълни той. Услугата вече се осъществява от швейцарската компания Aduno.

Италианската централна банка нареди на италианския субсидиар на Deutsche bank, която управляваше мрежата от устройства за картови разплащания във Ватикана, да деактивира всички терминали от 1 януари, защото не разполага с необходимите разрешителни, за да извършва подобен вид операции.

Според източници на Италианската централна банка, финансовата система на Ватикана все още не е достигнала международните норми в борбата с прането на пари, поради което терминалите на нейна територия не могат да бъдат управлявани от банка, подчиняваща се на италианското право. Градът-държава се посещава от около 5 млн. туристи всяка година.