Проби от материалите, влагани в лот 2 на автомагистрала „Тракия“, бяха взети от специалисти от бургаска лаборатория под надзора на експерти от строителния контрол. Резултатите ще станат ясно най-рано след 45 дни, като целта е да се установи отговарят ли те на стандартите.

Неотдавна от БСП поискаха оставката на строителния министър Росен Плевнелвиев, като твърдяха, че отсечката се строи на основата на пепел от мини. Министърът, както и представители на пътната агенция категорично отрекоха тези обвинения.

Пробите от насипа за лот 2 ще бъдат изследвани в „Пътни строежи 2001” АД, Бургас. Най-малко девет са показателите, на които трябва да отговорят материалите в насипа на лота, обясни ръководителят на лабораторията инж. Нела Вълчева – естествена влага, зърнометричен състав, граници на протичане, граници на източване, индекс на пластичност, като всички те доказват годността на материала за полагане и неговата носимоспособност.

По договор бяха взети досет проби от произволно избрани участъци. В съседство до местата, според изискванията, бе паркиран 20-тонен товарен автомобил, за да се установи реално, дали е издръжлив насипът.

Ако бъдат установени отклонения, ще се наложи пластовете да бъдат свалени, а от хората, които са допуснали да се ползват материали, които не отговарят на стандартите, ще се търси отговорност, увери главният инспектор от РДНСК – Стара Загора Жана Пеева.

От лабораторията увериха, че ще бъдат независими при изследването на материала и няма опасност пробите да бъдат манипулирани.

В средата на март БСП поиска оставката на регионалния министър Росен Плевнелиев, тъй като според червената партия лот 2 на аутобана се строи на основата на пепел от мини. Тогава лидерът на социалистите Сергей Станишев заяви, че отсечката от Стара Загора до Нова Загора ще трябва да се преработи, което щяло да струва на държавата около 25 млн. лв. От пътната агенция, както и министър Плевнелиев опровергаха твърденията на БСП и заявиха, че всички материали, независимо в кой от строящите се лотове на „Тракия“ се влагат, минават през регулярни лабораторни проверки.