17.45 часа

 

Wall Street бързо изпусна парата след оптимистичното начало на деня и след малко повече от два часа търговия индустриалният Dow Jones отбелязваше ръст от 0.29% до 11151 пункта, широкият S&P регистрира ръст от 0.34% до 1187 пункта, докато технологичният Nasdaq слезе под чертата и губи 0.05% до 2506 пункта. Борсата се чуди накъде да поеме преди започващата утре важна среща на Фед.

Европейските борси приключват деня колебливо, като лондонсикят FTSE 100 е с ръст от 0.37% до 5696 пункта, а франкфуртският DAX и парижкият CAC 40 се колебаят малко под около нулата и са със спад съответно от 0.1% и 0.07%

Накъде ще поемат световните борси и особено тези в САЩ и Европа зависи както от утрешните мерки на Фед, така и от съвпадащите със срещата на комисията за откритите пазари междинни избори за Конгрес и Сенат.

 

 

15.45 часа

 

Акциите на Wall Street започнаха ноември с ръст след силните данни за ръста на промишленото производство в Китай и в очакване утре Фед да обяви вливане на свежи пари в икономиката. Положително влияеха и нагласите, че републиканците ще вземат повече мандати от демократите на утрешните междинни избори за Сенат и Конгрес, което ще доведе до разделяне на властите във Вашингтон.

В първите минути след отварянето на борсата индустриалният Dow Jones вдигна с 0.75% до 11201 пункта, технологичният Nasdaq прибави 0.7% до 2526 пункта, а широкият S&P взе 0.7% до 1192 пункта.

Данните от САЩ обаче не бяха окуражителни. От министерството на търговията съобщиха, че потреблението през септември е нараснало с 0.2% срещу 0.5% през август, а за същия месец доходите на американците са спаднали с 0.1% при ръст от 0.4% през август. Спадът е първи след юли 2009 г.

Европейските борси изпуснаха парата след силния старт и следобеда се колебаеха между червената и зелената зона. Инвеститорите и на Стария континент решиха да изчакат решението на Фед.

Малко преди затварянето на пазарите лондонският FTSE 100 е 0.15% над нулата, след като по-рано беше регистрирал ръст от над 1%. Франкфуртският DAX е с ръст от 0.24% при скок от над 1% в ранните часове, а CAC 40 е със спад от 0.20% при ръст от близо процент преди обяд. Въпреки че пазарите са отворени, понеделник е почивен ден, което прави търговията по-слаба от обикновено, обяснява Market Watch.

Въздействие върху индексите оказваха спадът на Vivendi с 1.7%, след като UBS намали рейтинга й до неутрален, ръстът на производителя на камиони Man с 2.2%, както и сривът на Ryanair с 3.7%, въпреки обявеното увеличение на печалбата през второто тримесечие с 32%.

 

 

10.50 часа

 

Борсите в Европа отвориха на зелено в първата търговска сесия за седмицата в очакване на положителни резултати от междинните избори за Конгрес и Сенат в САЩ утре и от съвпадащата с тях важна среща на Фед.

Лондонският FTSE 100 спечели в първите 15 минути 0.6% до 5707 пункта, парижкият CAC 40 вдигна с 0.8% до 3859 пункта, а франкфуртският DAX 30 прибави 0.7% до 6648 пункта.

Азиатските акции запазиха хода си от деня, като шанхайският CSI 300 растеше с цели 2.75% до 3473 пункта, а хонконгският Hang Seng набираше 2.41% до 23 652 пункта. И двата бяха движени от данните за сериозния ръст на промишленото производство в Китай. Японският Nikkei 225 пък губи 0.52% до 9154 пункта заради силната йена, подриваща износните позиции на японските компании.

 

8.30 часа

 

Акциите в Шанхай днес поскъпват силно, тъй като нови данни за ръст в промишленото производство в Китай през октомври надуха очакванията. Индексът, изготвян от Китайската федерация по логистика и доставки, неочаквано е нараснал от 53.8 пункта през септември до 54.7 пункта през октомври. Основният индекс на китайските акции CSI300 расте с 2.00% до 3183 пункта. Това от своя страна е свързано с опасността от по-висока инфлация, която този път се захранва от нарасналото вътрешно търсене. Индексът в Хонконг Hang Seng добавя 1.94% до 23544 пункта.

 

В Токио ситуацията на борсата изглежда по-мрачна, като водещият индекс Nikkei 225 се понижава с 0.5% до 9154 пункта. Това се дължи на неизгодното за японските износители поскъпване на йената, което изяжда печалбите им, формирани от продажби в чужбина. От MarketWatch дават пример за чувствителността на фондовия пазар на валутните колебания: в началото на търговията тази сутрин акциите скочиха само за минути с 1%, тъй като същото беше движението на йената надолу. След като японската валута отново поскъпна в хода на търговията, акциите паднаха паралелно с нея.

 

Сред икономическите данни, които влияят на борсите днес, е статистиката за доходите в Япония, които през септември са нараснали с 0.9% на годишна база; това е добър сигнал за вътрешния пазар, който би могъл да е някаква компенсация за спада на печалбите в чужбина. Но същевременно продажбите на автомобили са спаднали с 26.7% на годишна база, което е сериозна цифра.

 

Данните, които могат да повлияят на европейските борси днес, са индексът на бизнес активността в Германия и общо за Европа. От САЩ по-късно днес се очакват серия още по-важни индикатори, като индекс на потребителските разходи, лични доходи, индекс на бизнес активността в производствения сектор на ISM, както и индекс на цените на промишлената продукция.

 

Основното внимание остава насочено към утрешния ден, когато започва заседанието на комисията по откритите пазари на Федералняи резерв.