Въпреки разочароващите данни за спад на потребителските покупки в САЩ сесията на Wall Street успя да надвие негативните настроения и успя да премине на позитивна територия. Финалът й донесе ръст за индексите. Липсваха тревожни новини от евро зоната, което може би спомогна за по-лесното преглъщане на домашната статистика.

DOW JONES INDUS. AVG порасна с 0.38% до 10 211 пункта.
S&P 500 INDEX се покачи с 0.44% до 1 091 пункта.
NASDAQ COMPOSITE INDEX добави 1.12% до 2 243 пункта.

На седмична база индустриалният бенчмарк скача с 2.81%, широкият измерител се покачи с 2.51%, а високотехнологичният индекс вдигна нивото си с 1.1%.

Анализатори обръщат внимание на ръста, който постигнаха акциите на авиопревозвачите. Сумарното им представяне на NYSE се следи от индекса Arca Airline Index, който добави 5.6% през тази седмица до 39.33 пункта. Според изчисление на Air Transport Association всеки един долар понижение в цената на петрола, спестява годишни разходи от порядъка на $ 415 до $ 475 млн. на авиоиндустрията в САЩ. Повечето от компаниите в бранша хеджират риска от покачване на цените на горивото, което означава, че докато цените на петрола са ниски, самолетните дружества пестят пари.

Друга любопитна новина от пазарите бе тиражирана от вестник Times of London, който съобщи, че петролният гигант British Petroleum планира да отложи изплащането на дивидент към акционерите в размер на $ 2.5 млрд., полагащ се на акционерите през второто тримесечие на годината. По този начин компанията иска да покрие разноски по отстраняването на щети от нефтения разлив в Мексиканския залив. Годишно BP изплаща около $ 10 млрд. дивиденти, което изправя пред нова ситуация големите акционери в компанията, каквито са например пенсионните дружества във Великобритания.  

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!