От днес започват продажбите на Windows 8 в 140 страни в света, включително и в България на повече от 1000 вида компютри, съобщиха от Microsoft, след официалното представяна на новата операционна система тази нощ.

Windows 8 ще се предлага в две основни версии - Windows 8 и Windows 8 Pro, като Windows 8 Pro е предназначен за професионалистите и любителите на технологии. Той ще включва всички функции и характеристики на Windows 8, както и разширени функции за криптиране, виртуализация, управление на компютъра и др.

За големите бизнес организации, Windows 8 Enterprise ще предостави нови възможности по мобилната продуктивност с функции като Windows To Go, DirectAccess и BranchCache, както и по-добра сигурност с функции като BitLocker и AppLocker.

В България потребителите ще могат да работят с Windows 8 с избор от над 30 вида компютри и таблети. В допълнение към предлаганите нови устройства, те могат също така да ъпгрейднат старите си компютри до новата операционна система.

До края на януари 2013 г., потребителите, които имат компютри с инсталиран Windows XP, Windows Vista или Windows 7, могат да закупят и изтеглят онлайн Windows 8 Pro на крайна цена 58.66 лв. /29.99 евро/

Потребителите с Windows 7, закупен между 2 юни 2012 г. и 31 януари 2013г, могат да изтеглят Windows 8 Pro на цена от 29.32 лв.