Размерът няма значение за инвеститорите, които ще оглеждат българските емитенти на борсата във Варшава.

Онези, които са се запътили натам, трябва да имат предвид, че през последните месеци полската злота леко се позасили на валутните пазари заради икономическия растеж на страната. Това е важно с оглед на факта, че поддръжката на емисията и търговията с листнатите там акции ще се извършва в полски злоти.

Междувременно борсата във Варшава изглежда предпазлива за собственото си разрастване, а не толкова към експанзията, с оглед на което приватизацията на БФБ явно не е на дневен ред в момента. Подобно е и отношението на борсата в Атина, която все още не е взела решение дали ще участва или не в процедурата, но като за начало ще предложи създаването на борсово търгуван индекс ETF, който да обединява дружества от двете страни на границата, и който да се търгува на двете борси.

Димитрис Караискакис, Hellenic Exchanges Group

Интересува ли се борсата в Гърция от приватизацията на БФБ?

Да, ние сме заинтересовани и следим как се развива процесът, защото смятаме, че би се получила добра връзка между двете борси. Но все още нямаме взето решение за участие или не в процедурата. Това не ни пречи да следим как се развиват нещата.

Кога смятате, че ще едно такова решение би дошло на дневен ред?

Зависи от много неща. Изглежда, че процедурата по приватизацията на борсата няма да приключи до края на тази година. Така че ние ще изчакаме и ще видим.

Питам ви, защото виждаме желанието на гръцката борса да направи обединение в региона ... 

Да, ние искаме да направим този югоизточен борсов хъб за чуждестранните инвеститори. Искаме да свържем не само борсите, но и депозитарите, за да може инвеститорите да купуват ценни книжа откъдето си поискат по начина, по който го правят на местните пазари.

Една от стъпките, която струва ми се би се отразила добре като за начало, е създаването на някакъв ETF - индекс, който да е търгуем на местните борси.

Пьотр Боровски, заместник директор, отдел „Развитие на пазара, Warsaw Stock Exchange

Имайки предвид колко голяма е борсата във Варшава и в същото време знаейки колко скромна е капитализацията на българските фирми, които имат желание да се листнат в Полша, се притеснявам, че те няма да са много видими за инвеститорите. Имат ли основания едни такива притеснения?

На борсата във Вършава има място за всякакви компании. Размерът не е най-важното нещо, докато бизнес - историята на дружеството, качеството на мениджмънта, корпоративното ву управление и перспективите на конкретния бизнес са факторите, които инвеститорите търсят да преценят преди да вземат своите решения.

Какъв е валутния риск пред злотата? 

В Полша имаме стабилна макроикономическа обстановка. През 2009 година бяхме единствената страна с положителен ръст на Брутния вътрешен продукт. Тогава той отчете +1.8% , а миналата година икономиката порасна с 3.4%.

Тази стабилност води нови инвеститори в Полша, тъй като те оценяват тази стабилност. Злотата е стабилна и в последните месеци леко поскъпва във валутната търговия.

Смятате ли, че българските компании, които обмислят двойно листване, може да изберат не вас, ами Румъния, особено след новината, че инфраструктурата за това вече работи?

Конкуренцията е нещо хубаво и води до прогрес на пазарите. Ние сме готови да се състезаваме.

Предстои приватизация на БФБ. Под какво влияние смятате, че ще попадне тя?

Най-доброто за вашата борса би било да намерите  партьонр, който да развие местния пазар. Потенциалните инвеститори ще се интересуват от времето, в което ще се извърши това предлагане, от цената и стратегията. До момента не ми е известно да има вече готова оферта. 

Борсата във Варшава иска ли БФБ?

В бизнеса никога не се казва "Не". Всичко зависи от предложението, но в момента ние сме се фокусирали върху органичния растеж на нашия пазар и към свързването с чуждестранните емитенти и брокери.

***

Представителите на двете борси бяха сред участниците във финансовия форум "Шумът на парите", който се откри вчера в София и днес продължава с дискусия на темите "Банки" и "Взаимни фондове".

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!