Страните, които се възприемат като уязвими в настоящата дългова криза на еврозоната – Франция, Италия, Испания и Белгия – въведоха ефективна забрана за къси продажби на акциите на финансови компании със срок от 15 дни, предаде Financial Times. Това се прави, за да се попречи на рязкото понижение в момент на изключителна пазарна волатилност.

Но борсовите регулатори на четирите държави не успяха да убедят колегите си в други страни от еврозоната да въведат същата регулация на ниво Европейски съюз – както и в САЩ и Великобритания.

Късите продажби са противоречив способ за борсова търговия, в който инвеститорът взима на заем даден актив и после го връща по същата цена, като реализира печалби, ако цената на актива междувременно се понижи.

Според шефа на френския борсов регулатор AMF, определени пазарни играчи са се опитали в последните дни да проверят издръжливостта на Франция. Забраната на късите позиции е френският отговор.

Сходни забрани за къси продажби бяха въведени по-рано през седмицата също и в Гърция и Корея.

Когато информацията за предстоящата забрана на търговията на къси позиции се разпространи из пазара, акциите на финансовите компании рязко поскъпнаха, като според FT това е една от причините за шеметния борсов финал на европейските пазари снощи.

Европейският борсов регулатор Esma коментира, че по този начин се цели ограничаване на изгодите от разпространяване на лъжливи слухове – но учени, които изследваха ефекта от сходни забрани през 2008 г. не са толкова ентусиазирани.

Най-лошото нещо, което можеше да се направи в този момент“ - коментира френски професор по икономика. „За пазара това е сигнал, че се случва нещо фундаментално лошо“.

Това не е единственият начин, по който европейските страни се опитват да овладеят високата пазарна волатилност: Швейцарската централна банка намекна, че може да въведе контрол върху капиталите или да привърже курса на валутата си към еврото, за да спре поскъпването на франка.