Усещането на пазара за слаб икономически растеж на Китай и възраждащ силата си долар създават токсичен микс, който допълнително може да понижи цените на основните суровини. Това се посочва в анализ на банката HSBC, цитиран от CNBC. Според анализаторите това негативно въздействие върху цените ще продължи да оказва влияние през втората половина на годината.

 

През тази седмица HSBC понижи прогнозата си за цените на основните метали, използвани в производството, които се търгуват на борсите. При някои от тях очакванията са за 12% спад в цената.

 

Причина за това е предполагаeмият спад на потреблението от Китай, който е най-големият потребител на основни метали. Новината за по-слаб растеж на китайската икономика, която през второто тримесечие е пораснала със 7.5%, предизвика разпродажби на стоковите борси. Така например цената на тримесечния контракт за индустриална мед, търгуван на Лондонската борса за метали, потъна до тримесечно дъно до $ 6 601 за тон.

 

Подобна негативна прогноза за цената на металите изказва и Андрю Сю, изпълнителен директор на брокерската компания Compass Global Markets, цитиран от CNBC. Според него медта ще поевтинее с още 10% до края на тази година, ако икономиката на Китай продължи да показва забавяне. Прогнозата му е, ме през третото тримесечие на тази година Китай може да отчете 7.1% ръст на БВП.

 

Поскъпващият долар също е фактор, който тегне върху суровините, с които инвеститорите диверсифицират портфейлите си. От началото на годината американската валута е поскъпнала с близо 4% спрямо кошницата от шест основни съперника на валутните пазари. Това директно оказва натиск върху цените на деноминираните в долари суровини, тъй като те стават по-скъпи за инвеститорите, които не са от САЩ.

 

Перспективите доларът да остане силен се запазват, след като председателя на Федералния резерв Бен Бернанке настоя за пореден път, че по-късно тази година ще има свиване на ресурса от 85 млрд., изливан на пазара чрез операции по изкупуване на ценни книжа.

 

Анализаторите на HSBC коментират, че има и трети фактор, който ще оказва негативно влияние върху пазара на суровини. Той се корени в свръхпроизводството на метали като алуминий, никел и цинк. Това допълнително ще се отразява негативно върху цените.

 

При алуминият прогнозата за 2013 година е цената да спадне от $ 2 100 на $ 1 934 за тон. За 2014 година прогнозата се коригира от $ 2 200 на $ 2 100 за тон.