Късно вечерта в понеделник, след първия работен ден на новия парламент, се появи дългоочакваният законопроект, изготвен от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Лютви Местан и би трябвало да вдигне завесата и да разкрие какво се е случило с банката.

"Искам пълна публичност по КТБ, да стане ясно, че нямам нищо общо със случая", каза единият от вносителите - Делян Пеевски, който само преди половин година беше близък партньор на основния акционер в КТБ и понастощяем беглец от правосъдието Цветан Василев, пише "Капитал".

 

А семейните медии на депутата, които той нарича "моите вестници", бяха в основата на паниката на депозантите, като в седмиците преди затварянето ѝ през юни излязоха с поредица публикации, обвиняващи Василев в източването ѝ.

"Истината за КТБ е отвъд мита за банката на ДПС. Кои партии и злокобни фигури ще изплуват от банката", допълни съпартиеца си лидерът на ДПС Лютви Местан, сякаш забравил, че почетният председател на партията - Ахмед Доган има вложени в КТБ над 880 хил. лв., както и кредитна карта с лимит 40 хил. евро.

Законопроектът е в две посоки - първата е изричното разписване на правомощието на квесторите да "сключат договор с дружество, притежаващо опит в проследяване на парични трансфери и вземания, както и в операции с финансови инструменти".

Втората посока в проекта предвижда обявяване на лица, заемащи високи държавни постове сред депозантите и кредитополучателите на банка при преструктуриране и отнемане на лиценза. Но не касаят техните близки и роднини.

 

Проектът предлага това, което институциите така или иначе трябва да правят. Първо - пред Сметната палата се декларират влоговете и кредитите, а пък НАП и прокуратурата трябва да следят, ако това не се е случило.

 

Предложенията на ДПС са добре премерени, защото ще постигнат обявената от Лютви Местан вчера цел – да покажат, че ДПС няма нищо общо с КТБ.