До два-три месеца горивата ще поскъпнат с между 20 и 30 стотинки за литър, заради промените в Закона за акцизите, съобщиха от Българската петролна и газова асоциация. Според търговците законовите изменения ще усложнят работата, заради въведените транспортни и регистрационни изисквания.

Новите бюрократични усложнения ще оскъпят бензина и другите горива с 10-15 на сто, алармираха търговците. Според тях по-големите разходи на фирмите ще се отразят в крайната цена за потребителите най-късно след половин година. Компаниите са изправени пред риска да не успеят да се пререгистрират в срок, съобщи председателят на Асоциацията Андрей Делчев.

По думите му новият закон драстично увеличава административната тежест. Едно от новите изисквания е всяка отделна бензиностанция на една фирма да се снабдява с гориво с отделен камион. Така, ако компанията има 80 бензиностанции, трябва да притежава 80 камиона, за да ги зарежда, оплакаха се търговците. От асоциацията подчертаха, че подкрепят усилията на правителството за повишаване контрола в бранша и за намаляване на сивия сектор. Според тях обаче гласуваните промени в закона “вместо да изпишат вежди, ще извадят очи”.