Полицаите, които вече са назначени на трудов договор, ще продължат да имат право на 20 заплати обезщетение при напускане на МВР. Намалението, което предлага финансовият министър Владислав Горанов за 10 заплати, ще важи само за новопостъпващите. Това обяви главният секретар на МВР Георги Костов, който присъства в началото на заседанието на Министерския съвет, предаде "24 часа". 

Той обясни, че препредава думите на министър-председателя Бойко Борисов. По-рано днес Борисов проведе среща с министрите на финансите и вътрешните работи Владислав Горанов и Румяна Бъчварова по повод протестите на полицаите срещу орязването на социалните придобивки в МВР, записано в бюджет 2016.

Порционът няма да бъде намаляван и остава 120 лева, каза още Костов.

Единственият текст от първоначалните предложения на Горанов, който ще важи и за сегашните полицаи, е премахването на двата процента добавка за прослужено време и включването им като част от основната заплата.

Тази реформа е правена и в други части на администрацията, обясни Костов.

За полицаите, които участваха в блокирането на пътища и кръстовища във вторник, ще има наказания за нарушаване на закона, категоричен бе главният секретар.

"Това, което се опитваме да направим, е да разграничим служителите в МВР, в пожарната и в армията на първа и трета категория. Ние искаме тези, които носят отговорност навън в студа или жегата на улицата, или границата и които влизат в пожарите, да са първа категория и да ползват привилегии. А всеки от администрацията, който има работа такава, каквато всички останали държавни служители, да се подчинява на същата логика, каквато действа за държавния служител".  Това написа с профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов по повод реформата в МВР.

"Считаме, че е крайно недопустимо униформени служители, полицейски автомобили, без разрешение да дават пример на обществото как се вършат незаконни действия. Това да се блокира двумилионен град и да се показва сила е абсолютно нередно. Има законови начини и ние бяхме обявили, че водим разговори по темите, които интересуват протестиращите. Има си надлежен ред, по който се прави", допълва той. 

"А най-малко им отива на БСП и ДПС да говорят за пари за МВР. Без да има средства в бюджета сме дали 180 млн. лева повече за 2015 г. и 57 млн. лева повече на българската армия. 20 млн. даваме за учителите, 45 млн. за правосъдната система и 20 млн. лева за спешна помощ догодина. Мисля, че обществото ще одобри това, което се опитваме да направим, и ще го толерира", завършва премиерът.